Koronavirusuutiset Kyproksella

Koronavirusuutiset Kyproksella

Koronaviruksen vuoksi on voimassa poikkeuksellisia sääntöjä ja rajoituksia, joita tulee noudattaa. Kasvomaskin käyttö on pakollista yli 12-vuotiaille sekä ulko- että sisätiloissa, jos paikalla on vähintään kaksi henkeä. Ns. turvapassi (safepass) on oltava oikeuttamaan asiointi tiettyjen palvelupaikkojen sisätiloissa, kuten esimerkiksi ostoskeskukset sekä ravintoloiden ja kahviloiden sisäistuinalueet.

Kyprokselle saapuvien on etukäteen haettava matkustuslupaa maahan Kyproksen luomassa sähköisessä Cyprus Flight Pass-portaalissa. Portaalin käyttö on pakollista kaikille, jotka ovat aikeissa saapua Kyprokselle.

Suomi kuuluu maakohtaisiin epidemiologisiin tietoihin perustuvissa Kyproksen maamääritelmissä oranssiin maakategoriaan. Suomesta Kyprokselle matkustavilla tulee olla 72 tunnin sisällä otetun PCR-koronavirustestin negatiivinen tulos tai rokotustodistus koronavirusta vastaan voidakseen saapua Kyprokselle. Negatiivinen testitulos tai englanninkielinen rokotustodistus tulee olla ladattuna Cyprus Flight Pass-portaaliin. Testiä tai rokotetta ei vaadita alle 12-vuotiailta. Matkailijoita kehotetaan ennen matkaa tarkastamaan maan viimeisimmät säännöt ja rajoitukset, nopeatkin muutokset ovat mahdollisia.

Matkustaminen Kyprokselle

Kyproksen viranomaiset ovat luoneet sähköisen portaalin Cyprus Flight PassLinkki toiselle web-sivustolle., jonka kautta kaikkien Kyprokselle saapuvien on etukäteen haettava matkustuslupaa maahan. Portaalin käyttö on pakollista kaikille, jotka ovat aikeissa saapua Kyprokselle. Portaalin kautta Kyproksen tasavalta myöntää sähköisesti luvan maahan saapumiseen. Matkustuslupa tulee näyttää lähtöselvityksen yhteydessä lentokentällä ja maahan saavuttaessa. Kyproksen viranomaiset ovat tiedottaneet, että luvan puuttumisesta seuraa 300 euron sakkorangaistus tai matkustajan palauttaminen takaisin lähtömaahan. 

Vaaditut tiedot voi poikkeuksellisesti antaa täyttämällä portaalista löytyvät lomakkeet käsin, mutta ainoastaan, mikäli portaali ei ole väliaikaisesti käytettävissä teknisistä syistä tai järjestelmän huollosta johtuen.

Kysymyksiä Cyprus Flight Passiin liittyen voi esittää suoraan Kyproksen viranomaisilleLinkki toiselle web-sivustolle.. Cyprus Flight Pass -lomakkeen täyttämiseen liittyviin kysymyksiin saa apua puhelimitse ulkomailta soitettaessa numerossa  +357 22 285 57, Kyprokselta soitettaessa numerossa 1474 tai sähköisellä lomakkeellaLinkki toiselle web-sivustolle.. Lisää tietoa Cyprus Flight Pass -portaalista Kyproksen uutis- ja tietotoimiston (Press and Information Office) Linkki toiselle web-sivustolle.(avautuu uuteen ikkunaan)tiedotteessa (englanniksi)Linkki toiselle web-sivustolle..

Kyproksen viranomaiset ovat luoneet maakohtaisiin epidemiologisiin tietoihin perustuen maakategoriat vihreä, oranssi, punainen ja harmaa. Suomi kuuluu Kyproksen määritelmissä oranssiin maakategoriaan. Listat maaryhmistä on julkaistu Cyprus Flight Pass -sivustolla (englanniksi).Linkki toiselle web-sivustolle.

Kyprokselle voi matkustaa oranssin kategorian maista 72 tunnin sisällä ennen lähtöä otetun negatiivisen PCR-koronatestin tai kaikki koronavirusta vastaan annettavat rokotusannokset saatuaan. Negatiivinen testitulos tai englanninkielinen rokotustodistus vaadituin rokotustiedoin on oltava ladattuna Cyprus Flight Pass –portaaliin. Alle 12-vuotiailta testiä tai rokotusta ei vaadita. Karanteenivaatimusta ei ole. Satunnaisia testejä saatetaan ottaa lentokentällä maahan saavuttaessa sekä ennen matkaa testatuilta että rokotetuilta.

Testi voidaan tarvittaessa ottaa vasta maahan saavuttaessa seuraavilta henkilöiltä: Kyproksen kansalaiset ja heidän perheenjäsenet, Kyproksella laillisesti asuvat ulkomaalaiset, Wienin yleissopimuksen nojalla maahan saapuvat sekä ne oranssin maakategorian maista saapuvat, joiden lähtömaa ei tarjoa mahdollisuutta PCR-testiin. Matkustajien, joilta testi otetaan vasta maahan saavuttaessa, tulee olla 3 päivää pakollisessa karanteenissa. Neljäntenä päivänä karanteenin päätyttyä on otettava uusi PCR-testi omalla kustannuksella. Koronatestin tulos tulee lähettää sähköpostitse osoitteeseen: [email protected]

Lisää tietoa Kyproksen maahantulovaatimuksista Kyproksen uutis-ja tietotoimiston (Press and Information Office) tiedotteessaLinkki toiselle web-sivustolle. (englanniksi).

Lisää tietoa matkustamisesta Kyprokselle Kyproksen matkailuviranomaisenLinkki toiselle web-sivustolle. ja Kyproksen lentokenttien kotisivuillaLinkki toiselle web-sivustolle..

Poikkeusjärjestelyt Kyproksella

Kasvomaskien käyttö on pakollista yli 12-vuotiaille ulkona liikuttaessa ja kaikissa sisätiloissa, joissa on vähintään kaksi henkilöä. Maskin käyttämättä jättämisestä seuraa 300 euron sakko. Maskia ei vaadita urheiltaessa tai ravintoloissa ruokailtaessa.  

Yli 12-vuotiaiden on esitettävä ns. turvapassi (safepass) oikeuttamaan asiointi tiettyjen palvelupaikkojen sisätiloissa, kuten mm. ostoskeskuksissa, ravintoloiden ja kahviloiden sisätiloissa, hotelleissa ja muissa matkailukohteissa, konferensseissa ja näyttelyissä, kirkoissa, kuntosaleilla ja muissa sisätiloissa järjestettävissä urheiluharrastuksissa, elokuvateattereissa ja teattereissa.

Turvapassia ei vaadita mm. ravintoloiden ja kahviloiden ulkoistuinalueilla, rannalla, piknik-alueilla, torilla, ruokakaupassa, apteekissa, pankissa, julkisissa ja yksityisissä palvelupaikoissa, leipomossa, liha- ja kalakaupassa,  kampaajalla ja kosmetologilla käymiseen.

Turvapassiksi luokitellaan seuraavat:

  • rokotustodistus eli rokotus koronavirusta vastaan vähintään yhdellä annoksella vähintään kolme viikkoa aiemmin
  • todiste koronaviruksen sairastamisesta edellisen kuuden kuukauden aikana
  • viimeisen 72 tunnin aikana otetun PCR- tai pikatestin negatiivinen tulos

Lisää tietoa Kyproksella 17.5.2021 alkaen voimassaolevista rajoituksista löytyy Kyproksen viranomaisen tiedotteestaLinkki toiselle web-sivustolle. (englanniksi).

Matkailijoita kehotetaan ennen matkaa tarkastamaan maan viimeisimmät säännöt ja rajoitukset Kyproksen viranomaisilta, nopeatkin muutokset ovat mahdollisia.

Kyproksen paikallisviranomaisten tiedotteita voi seurata alla olevista linkeistä:

Jos epäilet koronavirusta, pysy kotona ja soita Covid-puhelinpalveluun numerossa 1420. Yleistä tietoa Covid-viruksesta saa puhelinnumerosta 1450 (24/7) ja 1412 klo 8-20. Puhelinnumeroihin voi soittaa kyproslaisesta puhelinliittymästä. Palvelua saa kreikaksi tai englanniksi.

Lisää Kyproksen Covid-palvelupuhelinnumeroita löytyy Kyproksen uutis- ja tietotoimiston (Press and Information Office) tiedotteestaLinkki toiselle web-sivustolle. (englanniksi).

Matkustus Kyproksen pohjoisosassa

YK:n hallinnoima nk. ”vihreä linja” jakaa Kyproksen kahteen osaan: vuonna 1974 Turkin valloittamaan ja kyproksenturkkilaisten asuttamaan saaren pohjoisosaan sekä kyproksenkreikkalaisten asuttamaan saaren eteläosaan. Vuonna 1983 pohjoisen kyproksenturkkilaisyhteisö julistautui itsenäiseksi ”Pohjois-Kyproksen turkkilaiseksi tasavallaksi” (TRNC), jonka ainoastaan Turkki on tunnustanut. Saarella on siten vain yksi hallinto, joka on kansainvälisesti tunnustettu, Kyproksen tasavalta.

Suurlähetystöllä ei ole viranomaiskontakteja saaren pohjoisosaan ja siksi Covid-19 -tiedot ovat niiltä osin rajalliset. EU-kansalaiset voivat yhdeksällä ylityspaikalla ylittää vihreän linjan esittämällä passin tai kuvallisen henkilökortin. Saaren yhteisöjen väliset ylityspaikat on avattu uudelleen 4.6.2021 alkaen koronapandemian aiheuttaman pitkän sulun jälkeen. Ylitykseen vaaditaan 7 päivän sisällä otettu negatiivinen PCR- tai pikatesti.

On syytä huomioida, että koronaepidemia on heikentänyt voimakkaasti pohjoisen alueen taloudellista, sosiaalista ja terveydellistä tilannetta. 

Matkustusilmoitus

Suurlähetystö suosittelee matkustusilmoituksenLinkki toiselle web-sivustolle.(avautuu uuteen ikkunaan) tekemistä kaikille matkailijoille ja Kyproksella jo oleville suomalaisille.

Jos matkustusilmoituksessasi ei ole ollut päättymispäivää tai olet palannut suunniteltua aiemmin Suomeen, on ilmoitus syytä poistaa. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muokata ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, lähetä poistopyyntö sähköpostiosoitteeseen [email protected].

Suurlähetystön ajankohtaisin viestintä löytyy edustuston kotisivuilta ja FacebookistaLinkki toiselle web-sivustolle.(avautuu uuteen ikkunaan).

Kysymyksiä ja vastauksia matkustamisesta ja koronaviruksestaLinkki toiselle web-sivustolle. ulkoministeriön verkkosivulla.

Asiointi suurlähetystössä

Suomen Nikosian-suurlähetystö palvelee passi-, henkilöllisyystodistus-, oleskelulupa- ja muissa konsuliasioissa vain ajanvarauksella tiistaisin ja torstaisin. Tapaamisaika varataan sähköisestä ajanvarausjärjestelmästäLinkki toiselle web-sivustolle.(avautuu uuteen ikkunaan).

Oleskelulupia otetaan vastaan tietyin rajoituksin, lisää tietoa oleskeluluvan hakemisesta suurlähetystön kotisivuilla.

Viisumihakemuksia otetaan vastaan toistaiseksi vain poikkeustapauksissa. Tapaamisaika pyydetään varaamaan lähettämällä sähköpostia osoitteeseen [email protected] .