Koronavirusuutiset Kyproksella

Koronapandemian aiheuttamista maahantulorajoituksista on luovuttu Kyproksella 1.6.2022 alkaen. Maskipakosta on luovuttu 31.8.2022 kaikissa muissa sisätiloissa paitsi terveydenhuollon tiloissa, apteekeissa ja julkisen liikenteen kulkuneuvoissa.

Matkustaminen Kyprokselle

Kypros on luopunut 1.6.2022 alkaen kaikista koronapandemian aiheuttamista maahantulorajoituksista. Suomesta Kyprokselle saapuvilta henkilöiltä ei enää 1.6.2022 lähtien ole vaadittu EU:n digitaalista koronatodistusta eikä koronavirustestejä.

1.6.2022 voimaan tulleet maahantulovaatimukset sekä tiedot tämänhetkisistä rajoituksista löytyvät Kyproksen matkailuviranomaisen tiedotteesta(Linkki toiselle web-sivustolle.).

Lentoyhtiöiden vaatimukset on syytä tarkistaa erikseen.

Lisää tietoa matkustamisesta Kyprokselle Kyproksen matkailuviranomaisen(Linkki toiselle web-sivustolle.) ja Kyproksen lentokenttien kotisivuilla(Linkki toiselle web-sivustolle.).

Poikkeusjärjestelyt Kyproksella

Maskipakosta on luovuttu 31.8.2022 kaikissa muissa sisätiloissa paitsi terveydenhuollon tiloissa, apteekeissa ja julkisen liikenteen kulkuneuvoissa. Yli 12-vuotiaiden tulee käyttää maskia näissä tiloissa. Maskin käyttämättä jättämisestä saattaa seurata 300 euron sakko. 

Koronapassi ("safepass" eli EU:n digitaalinen koronatodistusvaaditaan terveydenhuollon palvelupaikoissa (sairaalat, hoivakodit jne.). Koronapassin haltijan henkilöllisyys tarkistetaan, joten mukana tulee olla passi tai henkilökortti.

Kyproksella suositellaan pika- tai kotitestiä kerran viikossa. Pikatestin voi teettää Kyproksella lisensioiduissa laboratorioissa ja apteekeissa enintään 10 euron hintaan. Kotitestejä voi ostaa useimmista apteekeista; viiden kappaleen paketti maksaa enintään kuusi euroa.

Matkailijoita kehotetaan ennen matkaa tarkastamaan maan viimeisimmät säännöt ja rajoitukset Kyproksen viranomaisilta, sillä nopeatkin muutokset ovat mahdollisia.

Kyproksen paikallisviranomaisten tiedotteita voi seurata alla olevista linkeistä:

Noudata paikallisten terveysviranomaisten ohjeita

On hyvä ymmärtää, että varotoimenpiteistä huolimatta saattaa sairastua koronaviruksen aiheuttamaan tautiin tai altistua taudille jonkun toisen sairastuessa. Tällaisissa tilanteissa on noudatettava paikallisten terveysviranomaisten ohjeita ja määräyksiä. Mahdollisen karanteenin aiheuttamiin matkajärjestelyihin, sairaalahoidon saatavuuteen tai hoitoon pääsyyn liittyviin asioihin ei Suomen suurlähetystö tai konsulaatti tai muut Suomen viranomaiset voi vaikuttaa.

Jos epäilet koronavirusta, pysy majoituspaikassasi ja soita Covid-puhelinpalveluun. Palvelua saa seuraavista numeroista: 22421600, 22495671, 22495666, 22421745, 22570588, 22514264, 22514258, 22514259, 22771923. Yleistä tietoa Covid-viruksesta ja tämänhetkisistä rajoituksista saa puhelinnumerosta 1474 klo 8-20. Puhelinnumeroihin voi soittaa kyproslaisesta puhelinliittymästä. Palvelua saa kreikaksi tai englanniksi.

Kyproksella positiivisen testituloksen saavat määrätään 7 päivän karanteeniin, karanteeniajan lasku alkaa testitulosta seuraavasta päivästä. Karanteenia on mahdollista lyhentää, jos viidentenä päivänä otettu testi on negatiivinen. Paluu kotimaahan ei ole mahdollista karanteenin aikana. Kyproksen viranomaisilla on matkailijoita varten varattuja karanteenihotelleja. Hotellien ollessa täynnä on matkailijan itsensä huolehdittava omaehtoisen karanteenimajoituksen järjestämisestä. Karanteenin loputtua voi Kyproksen viranomaisten verkkosivuilta(Linkki toiselle web-sivustolle.) tulostaa digitaalisen EU sairastamistodistuksen. Lisää tietoa voi pyytää Kyproksen viranomaisilta osoitteesta [email protected]

Lisää Kyproksen Covid-palvelupuhelinnumeroita löytyy Kyproksen uutis- ja tietotoimiston (Press and Information Office) tiedotteesta(Linkki toiselle web-sivustolle.) (englanniksi).

Matkustus Kyproksen pohjoisosassa

YK:n hallinnoima nk. ”vihreä linja” jakaa Kyproksen kahteen osaan: vuonna 1974 Turkin valloittamaan ja kyproksenturkkilaisten asuttamaan saaren pohjoisosaan sekä kyproksenkreikkalaisten asuttamaan saaren eteläosaan. Vuonna 1983 pohjoisen kyproksenturkkilaisyhteisö julistautui itsenäiseksi ”Pohjois-Kyproksen turkkilaiseksi tasavallaksi” (TRNC), jonka ainoastaan Turkki on tunnustanut. Saarella on siten vain yksi hallinto, joka on kansainvälisesti tunnustettu, Kyproksen tasavalta.

EU-kansalaiset voivat ylittää vihreän linjan esittämällä passin tai kuvallisen henkilökortin, ylityspaikkoja on yhdeksän. 

Suurlähetystöllä ei ole viranomaiskontakteja saaren pohjoisosaan ja siksi Covid-19 vaatimukset ovat niiltä osin rajalliset. Maahantuloa koskevat viimeisimmät säännöt on syytä tarkistaa suoraan saaren pohjoisosan omista Covid-19 –tiedotteista(Linkki toiselle web-sivustolle.), nopeatkin muutokset ovat mahdollisia.

Matkustusilmoitus

Suurlähetystö suosittelee matkustusilmoituksen(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan) tekemistä kaikille matkailijoille ja Kyproksella jo oleville suomalaisille.

Jos matkustusilmoituksessasi ei ole ollut päättymispäivää tai olet palannut suunniteltua aiemmin Suomeen, on ilmoitus syytä poistaa. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muokata ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, lähetä poistopyyntö sähköpostiosoitteeseen [email protected].

Suurlähetystön ajankohtaisin viestintä löytyy edustuston kotisivuilta ja Facebookista(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan).

Kysymyksiä ja vastauksia matkustamisesta ja koronaviruksesta(Linkki toiselle web-sivustolle.) ulkoministeriön verkkosivulla.

Asiointi suurlähetystössä

Suomen suurlähetystö Nikosiassa palvelee koronatilanteen vuoksi rajoitetuin asiakaspalveluajoin. Lisätietoa kotisivujemme osiosta yhteystiedot.