Korkeakouluharjoittelija Jussin kuulumisia Nikosian suurlähetystöstä

Tunnelmia ensimmäisen kuukauden jälkeen.

Jo yliopisto-opiskelujeni alkuvaiheilla aloin haaveilla korkeakouluharjoittelusta suurlähetystössä. Nyt neljä vuotta myöhemmin tämä haave toteutui, kun tuli aika pakata passi, hammasharja ja ruisleivät reppuun ja lähteä suorittamaan harjoittelua tänne helteiseen Nikosiaan. Olen kotoisin Kalajoelta, joka on kuuluisa hiekkarannoistaan, joten Kyproksen helteinen kesä ja upeat hiekkarannat tekevät oloni kotoisaksi.

Viime vuonna valmistuin luonnontieteiden kandidaatiksi Oulun yliopistosta, pääaineenani maantiede. Tällä hetkellä opiskelen ympäristöpolitiikan ja aluetieteen maisteriopintoja Tampereen yliopiston johtamisen ja talouden tiedekunnassa. Suurimmat kiinnostuksen kohteeni liittyvät erityisesti diplomatiaan, kansainväliseen politiikkaan sekä ympäristöön. Kypros on vallitsevan tilanteensa vuoksi toiminut diplomatian ja kansainvälisen politiikan kenttänä jo vuosikymmenien ajan, lisäksi saarta tulevaisuudessa haastavat yhä lisääntyvät ilmastonmuutoksen vaikutukset, joten Kypros on minulle näiltäkin osin erinomainen kohde suorittaa harjoittelu.

Tehtäviini harjoittelijana kuuluu mm. erilaiset kirjoitus- ja raportointityöt, edustuston sosiaalisen median viestintä sekä osallistuminen erinäisiin tapaamisiin ja kokouksiin. Suhteellisen pienen edustuston etuja harjoittelijan näkökulmasta ovat monipuoliset tehtävät, joiden myötä pääsee laajasti tutustumaan suurlähetystön ja ulkoministeriön toimintaan.

Koronan vuoksi työskentelemme kolmena päivänä viikossa etänä, ja kahdesti viikossa toimistolta käsin. Tästäkin huolimatta olen jo harjoitteluni alkuvaiheessa päässyt hyvin tutustumaan työkavereihini, jotka ovat toivottaneet minut lämpimästi tervetulleeksi taloon. Koronatilanne Kyproksella on melko haastava juuri tällä hetkellä, mutta toivottavasti asiaan tulee vielä muutos parempaan kesän edetessä. Aikomuksenani onkin päästä tutustumaan saareen ja sen eri kaupunkeihin mahdollisimman paljon seuraavien kuukausien aikana.

Tähän mennessä vaikutuksen minuun ovat tehneet jo paikallinen väestö ja heidän ystävällisyys, sekä paikallinen ruoka. Ainoana miinuksena koen ajoittain tukalan kuuman, yli 40-asteen kohoavan lämpötilan, mutta riittävällä veden juonnilla ja reippaalla reissumielellä pärjää jo pitkälle senkin suhteen.

Uskon, että harjoitteluni aikana opin paljon käytännön asioita ja toimintamalleja suurlähetystön ja ulkoministeriön toiminnasta. Odotankin innolla tulevia tehtäviäni, ja kaikkea sitä oppia ja kokemusta, jota tulen harjoitteluni aikana vielä saamaan.