Ändringar i gränskontroller i Bulgarien och Rumänien från 31 mars 2024

Bulgarien och Rumänien blir Schengenmedlemmar den 31 mars 2024. Schengenmedlemskap innebär att de som lagligen vistas i medlemsländerna kan röra sig fritt utan passkontroll. Medlemskapet i Bulgarien och Rumänien är dock exceptionellt – borttagandet av passkontroller gäller endast flyg- och sjötransporter. Passkontroller är fortfarande giltiga vid landgränserna.

Bulgarien och Rumänien blir Schengenmedlemmar den 31 mars 2024. Schengenmedlemskap innebär att de som lagligen vistas i medlemsländerna kan röra sig fritt utan passkontroll. Medlemskapet i Bulgarien och Rumänien är dock exceptionellt – borttagandet av passkontroller gäller endast flyg- och sjötransporter. Passkontroller är fortfarande giltiga vid landgränserna. Om du korsar den rumänska eller bulgariska gränsen på väg måste du ha ett giltigt pass med dig. Floder och sjöar mellan länder anses vara landgränser.

Vi rekommenderar dock att alltid resa med pass eller identitetskort, eftersom myndigheterna har rätt att kontrollera din identitet. Utöver detta har flygbolaget sina egna regler för verifiering av identitet, som måste beaktas vid resor.

Schengenvisum

Medborgare i så kallade tredjeländer behöver ett Schengenvisum för att komma in i Schengenområdet. Schengenvisum utfärdade av Rumänien och Bulgarien efter den 31 mars 2024 ger dem rätt att resa i Schengenländer i högst 90 dagar under en 180-dagarsperiod, på samma sätt som andra Schengenvisum. Mer detaljerade instruktioner från rumänska ambassader och webbplatsen för det bulgariska utrikesministeriet(Länk till en annan webbplats.).

Nationella korttidsvisum utfärdade av Bulgarien och Rumänien före den 31 mars 2024 ger dig inte rätt att resa i andra Schengenländer. Men uppehållstillstånd och långvariga D-visum utfärdade av Bulgarien och Rumänien före den 31 mars 2024 ger dem rätt till fri rörlighet i Schengenländerna så länge tillstånden är giltiga.