Ärenden som gäller Finland i EG-domstolen

Statsrådets informationsenhet

Pressmeddelande 51/2005
23.2.2005





Europeiska gemenskapernas domstol ger torsdagen den 24 februari sin dom i två ärenden som gäller Finland. Det första av dem gäller direktiv 2000/43/EG om genomförandet av principen om likabehandling av personer oavsett deras ras eller etniska ursprung. Kommissionen har i sin talan mot Finland anhållit om att Europeiska gemenskapernas domstol bekräftar att direktivet inte har genomförts i tid i landskapet Åland. Sista dagen för genomförande var 19.7.2003.

Finland har i sitt svaromål till Europeiska gemenskapernas domstol medgett att genomförandet av direktivet i landskapet Åland har fördröjts. Åtgärder för genomförandet har emellertid vidtagits, och lagstiftningen om detta väntas träda i kraft senast våren 2005.

Det andra ärendet gäller direktiv 2001/106/EG, som handlar om hamnstatskontroll. Kommissionen har i sin talan mot Finland anhållit om att Europeiska gemenskapernas domstol bekräftar att Finland inte i tid har genomfört direktivet. Sista dagen för genomförande var 22.7.2003.

Finland har i sitt svaromål till Europeiska gemenskapernas domstol meddelat att direktivet kommer att genomföras genom en lag om ändring av lagen om tillsyn över fartygssäkerheten och genom en förordning av statsrådet om inspektion av utländska fartyg i Finland. Författningarna har trätt i kraft efter att talan blivit anhängig, och kommissionen har underrättats om dem.

Domarna kan läsas på internet på domstolens webbplats(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster). Domarna kommer i allmänhet in på webbplatsen på eftermiddagen den dag de avkunnats. Det första ärendet har nummer C-327/04 och det andra har nummer C-225/04.

Ytterligare information: lagstiftningsrådet Alice Guimaraes-Purokoski, utrikesministeriet, tfn 09 1605 5714












EU
internationell rätt