Minister Paula Lehtomäki: Servicemarknaden utvecklas inte utan inhemsk efterfrågan

Pressmeddelande 81/2004
31.3.2004


"Som servicesamhälle är Finland fortfarande relativt outvecklat jämfört med till exempel Sverige eller Storbritannien. Häri finns Finlands troligtvis mest betydande potential att öka sysselsättningen", sade utrikeshandels- och utvecklingsminister Paula Lehtomäki i sitt tal vid Andelsbankscentralens årsmöte i Finlandiahuset på onsdagen. ”Finländarna har vant sig vid och lärt sig självbetjäning. För nationalekonomins effektivitet är detta emellertid inte nödvändigtvis den bästa möjliga verksamhetsmodellen", konstaterade ministern.

”Handeln med tjänster är för närvarande den snabbast växande sektorn inom internationell handel. Utan en stark inhemsk efterfrågan får man inte heller fart på exporten av tjänster”, sade Lehtomäki. ”Inom många sektorer för offentliga tjänster behövs en modigare inställning och åtgärder angående hur tjänster produceras och hur de konkurrensutsätts. Genom detta kan den inhemska marknaden för tjänster utvecklas och ge stora möjligheter till en ökad export av tjänster.”

I Finland genomgår arbetsplatsstrukturen för närvarande en förändring. Man har förlorat arbetsplatser inom produkttillverkningen till länder med lägre produktionskostnader och större marknadsområden. Europeiska unionens utvidgning till de baltiska länderna i maj kan till sin del ytterligare påskynda denna utveckling.

I Finland blir man tvungen att överväga inom vilka nya områden man i framtiden kunde finna möjligheter till tillväxt och nya arbetsplatser. I en del av EU-länderna har man lyckats göra tjänsterna till en ny hörnsten för ekonomin då arbete inom produkttillverkningen flyttat till länder med en lägre kostnadsnivå.

I Finland är den andel som exporten av tjänster utgör av den totala exporten betydligt mindre än i de västra och norra EU-länderna. ”Grundförutsättningen för att öka och diversifiera exporten av tjänster är en effektiv, öppen och konkurrenskraftig inhemsk marknad. En positiv utveckling förutsätter dock en översyn av regleringen av tjänsterna, en ökad konkurrens och en mera flexibel inställning till gränsdragningen mellan offentliga och privata tjänster”, konstaterar minister Lehtomäki.









Minister Lehtomäkis tal (på finska)