Harmoniseringen av utvecklingssamarbetet: från ord till handling

Pressmeddelande 71/2005
3.3.2005


Vid ett forum på hög nivå som hölls i Paris 28.2.-2.3.2005 har man åtagit sig att harmonisera utvecklingssamarbetets metoder. I forumet deltog biståndsgivarländerna och ett antal utvecklingsländer med fast anknytning till processen.

Biståndsgivarna har under flera år belastat sina motparter med en lång rad olika metoder, krav och uppföljningsresor. Detta har minskat biståndets effektivitet. Vid ett internationellt möte i Rom år 2003 gjordes ett gemensamt åtagande att harmonisera utvecklingssamarbetets metoder. Forumet i Paris anordnades i syfte att följa upp fullgörandet av de åtaganden som gjordes i Rom.

Forumet på hög nivå godkände en gemensam förklaring, där man åtog sig att påskynda harmoniseringen. Dessutom kom man överens om att skapa ett uppföljningssystem. Uppföljningen inriktas i enlighet med principen om gemensamt ansvar på fullgörandet av åtagandena såväl i biståndsgivar- som i samarbetsländerna.

Samarbetsländernas aktiva deltagande i diskussionen bidrog till ett lyckat slutresultat.

Det är inte tillräckligt med enbart ökade anslag, utan samarbetets kvalitet är lika viktig, sade utrikeshandels- och utvecklingsminister Paula Lehtomäki i sitt inlägg med anledning av Finlands erfarenheter av fyrtio år av utvecklingssamarbete. Lehtomäki betonade också partnerländernas ansvar och ledarskap när det gäller ländernas egna utveckling samt Finlands beredskap till en snabb harmonisering.

Under mötet visade utvecklingsländerna och EU att de var beredda att göra åtaganden som går längre än vad som anges i den slutliga förklaring som gjordes efter mötet, såsom att öka antalet gemensamma fältbesök och att utnyttja utvecklingsländernas egna planerings- och förvaltningssystem. Förklaringen var emellertid en kompromisslösning, och förslagen till åtaganden kommer ännu att finslipas inför FN:s möte för att följa upp millenniedeklarationen i september. Avsikten är att man skall främja genomförandet av millenniedeklarationen.

Närmare upplysningar: enhetschef Sinikka Antila, enheten för biståndspolitik och planering, utrikesministeriet, tfn 09 160 56283 och www.aidharmonisation.org(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)