Utrikesminister Stubb bekräftar OSSE:s åtagande att stabilisera situationen i Sydkaukasien

OSSE-SEKRETARIATET I WIEN
http://www.osce.org

Pressmeddelande
21.8.2008

Ordföranden i Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa OSSE, utrikesminister Alexander Stubb sade torsdagen den 21 augusti att organisationen är starkt engagerad i strävan efter att stabilisera situationen i Georgien.

Utrikesminister Stubb, som avslutade sin resa i Georgien i dag, sade att OSSE har tre prioriteringar i regionen: att utvidga OSSE:s observationsinsats i Georgien, att övervaka hur avtalet om eldupphör följs och att engagera världssamfundet i en bred diskussion om Sydossetien.

Stubb betonade vikten av att bevara enigheten som de 56 deltagarstaterna nådde i Wien. "Jag kan intyga att alla delar åsikten att situationen kräver brådskande åtgärder", sade han.

OSSE:s permanenta råd beslutade den 19 augusti efter intensiva förhandlingar att öka antalet militära observatörer i Georgien med upp till hundra. Deltagarstaterna beslutade att omedelbart placera ut 20 observatörer i närheten av Sydossetien.

"Att garantera tryggheten för personalen vid OSSE:s mission i Georgien är av största vikt och vi litar på att myndigheterna ser till att observatörerna kan arbeta tryggt och säkert. Jag kommer samtidigt att försäkra att vi upprättar en direkt dialog mellan de berörda parterna", sade Stubb.

OSSE:s observatörer strävar efter att lindra spänningen och den humanitära krisen och efter att uppmuntra till fortsatt politisk dialog för att nå en hållbar lösning på konflikten.

Stubb träffade under resan Georgiens president Micheil Saakasjvili, parlamentets talman Davit Bakradze, premiärminister Vladimir Gurgenidze, utrikesminister Ekaterina Tkeshelashvili, ministern för euroatlantisk integration Giorgi Baramidze och ministern med ansvar för konfliktfrågor Temur Yakobashvili.

Utrikesministern besökte också staden Gori och träffade flyktingar från Gori och georgiska byar i Sydossetien.

Den 16 och 17 augusti besökte OSSE:s generalsekreterare Marc Perrin de Brichambaut Vladikavkaz i Ryssland och träffade lokala myndigheter och flyktingar från Tskhinvali.

Närmare upplysningar: utrikessekreterare Päivi Peltokoski, sekretariatet för Finlands OSSE-ordförandeskap, tfn 09 1605 6383, och utrikesministerns tjänstemannasekreterare Mikko Hautala, tfn 09 1605 5332

OSSE
utrikes- och säkerhetspolitik