Utrikesminister Stubb kräver att striderna i Sydossetienkonflikten upphör och att förhandlingar upptas

Pressmeddelande 281/2008
8.8.2008

Ordförande för Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, utrikesminister Alexander Stubb, krävde på fredagen att striderna ska upphöra.

”De häftiga striderna i Sydossetiens konfliktområde hotar att eskalera till fullskaligt krig, som skulle ha förödande konsekvenser för området. Jag uppmanar Georgien, Sydossetien och Ryssland att upphöra med all militär verksamhet för att konflikten inte ska trappas upp ytterligare. Vi måste förhindra ett fullskaligt krig” sade Stubb.

Utrikesminister Stubb har varit i kontakt med parterna och alla internationella aktörer för att nå en lösning på konflikten.

”Det internationella samfundet måste samarbeta för att undvika ett fullskaligt krig. Jag står i kontakt med kollegerna i Europeiska unionen och Förenta staterna. Jag har också bett Ryssland förhålla sig återhållsamt i sina reaktioner.”

”Jag fördömer bombangreppen på OSSE-byrån i Tschinvali, Sydossetien. OSSE:s representation i Georgien samarbetar intensivt med alla parter för att förlösa spänningen. Parterna bör respektera deras arbete och mandat. Jag är beredd att skicka mera OSSE-observatörer till Georgien så snart som situationen det tillåter.”

OSSE:s ordförande, utrikesminister Stubbs specialsändebud Heikki Talvitie reser genast till Georgien. OSSE:s permanenta råd har sammankallats till en specialsession i Wien idag. Utrikesministern kommer själv att resa till Georgien inom kort.

Mera information: OSSE-ordförandeskapssekretariatets biträdande chef, ambassadråd Janne Taalas, tel. 09 1605 6657 eller 040 728 4015

OSSE
utrikes- och säkerhetspolitik