Utrikesminister Kanerva: Fortsatt amerikanskt stöd avgörande för OSSE

Utrikesminister Ilkka Kanerva träffade sin amerikanska kollega Condoleezza Rice. Foto: Lehtikuva "OSSE spelar en viktig roll för främjande av internationell säkerhet, och ett fortsatt amerikanskt engagemang är av yttersta vikt för organisationen", sade ordföranden i Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa OSSE, utrikesminister Ilkka Kanerva efter samtal med USA:s utrikesminister Condoleezza Rice den 11 februari.

Ministrarna hade enligt Kanerva diskuterat OSSE:s framtida roll i Kosovo och organisationens möjligheter att bidra till långvarig säkerhet och stabilitet i OSSE:s partnerland Afghanistan.

"Vi välkomnar amerikanska synpunkter på samarbetet med Afghanistan och vi anser att det amerikanska stödet för OSSE:s roll i Kosovo är till stor hjälp", sade ministern. "Det amerikanska stödet för OSSE:s övergripande syn på säkerhet är överlag av yttersta vikt."

Kanerva och Rice diskuterade också möjligheter att återuppliva förhandlingarna i de utdragna konflikterna om Sydossetien, Nagorno-Karabach och Transnistrien.

Kanerva berättade även att Rice var besviken över att de ryska begränsningarna lett till att OSSE:s kontor för demokratiska institutioner och mänskliga rättigheter ODIHR avstår från att övervaka det ryska presidentvalet i mars. "ODIHR har skaffat sig internationellt anseende för sina professionella och etablerade metoder", konstaterade Kanerva.

Under sitt besök höll Kanerva också ett tal vid Woodrow Wilson Center. Onsdagen den 13 februari talar Kanerva inför den amerikanska kongressens kommission för säkerhet och samarbete i Europa, den så kallade Helsingforskommissionen, och svarar på kommissionsmedlemmarnas frågor.

 

krishantering