Stubb ser Rysslands reträtt i Georgien som ett viktigt steg

Pressmeddelande 381/2008
9.10.2008

Ordföranden i Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa OSSE, utrikesminister Alexander Stubb uttryckte torsdagen den 9 oktober sin förnöjsamhet med organisationens militära observatörers rapport om de ryska truppernas tillbakadragande frÅn de positioner de tog vid Sydossetiens gräns efter konflikten i augusti.

"VÅra militära observatörer övervakade reträtten noggrant och professionellt och rapporterade omedelbart till OSSE:s 56 deltagarstater", sade Stubb. "Jag är nöjd med att Ryssland retirerar frÅn sina positioner vid sydliga gränsen till fredsbevararnas tidigare verksamhetsomrÅde innan tidsgränsens utgÅng den 10 oktober som Frankrikes president Nicolas Sarkozy och Rysslands president Dimitri Medvedev kom överens om. OSSE-observatörer rapporterar emellertid att de ryska trupperna inte har retirerat frÅn Akhalgoris omrÅde."

Enligt utrikesministern fortsätter OSSE:s 28 militärobservatörer övervakning av situationen.

"De Åtta OSSE-militärobservatörer som länge har arbetat i omrÅdet borde komma till Sydossetien utan större fördröjningar", sade Stubb.

Enligt Stubb koncentreras den politiska uppmärksamheten nu pÅ diskussionerna om Georgien som organiseras i Genève nästa vecka. OSSE samarbetar tätt med FN och EU för att Återställa fred i Abchazien och Sydossetien.

"Diskussionerna i Genève kommer att ge en möjlighet att lägga grunden för bestÅende fred. I främsta rummet ska diskussionerna handla om konkreta frÅgor, sÅsom flyktingarnas Återflyttning och att hindra konflikter", konstaterade Stubb.

Närmare upplysningar: ambassadör Aleksi Härkönen, chef för sekretariatet för Finlands OSSE-ordförandeskap, tfn 0400 330 406

OSSE
utrikes- och säkerhetspolitik