Europaparlametsvalet 2019

Europaparlamentsvalet förrättas i Finland den 26.5.2019. Varje röstberättigad kann utöva sin rösträtt i förhandsröstningen på Finlands ambassad i Wien.

Finlands ambassad
Opernring 5, våning 6
A-1010 WIEN
TEL. +43-1-535 03 65

Datum och tid:
Onsdagen den 15 maj, torsdagen den 16 och fredagen den 17 maj 2019
Kl. 12.00 - 18.00
samt lördagen den 18 maj 2019
KL. 10.00 - 15.00
 

Röstberättigad vid europaparlamentsvalet i förhandsröstningen är varje som senast på valdagen (26.5.2019) fyller 18 år
a) Finsk medborgare oavsett boingsort
b) sådana medborgare i andra medlemsstater i Europeiska unionen som inte i sin hemstat har förlorat sin valbarhet samt som senast den 80 dagen före valdagen har anmält sig till magistraten för att bli intagen i rösträttsregistret i Finland och
b1) som har hemkommun i Finland den 51 dagen före valdagen eller
b2) som är anställda inom Europeiska unionen eller en i Finland verksam internationell organisation eller som är familjemedlemmar till sådana personer, om de bor i Finland.

Vid samma Europaparlamentsval får var och en rösta enbart i en av Europeiska unionens medlemsstater, dvs. en röstberättigad får rösta antingen i sitt hemland eller i den stat där han eller hon bor.
En finsk medborgare som inom den föreskrivna tidsfristen har meddelat att han eller hon önskar utöva sin rösträtt i en annan medlemsstat är inte röstberättigad i Finlands Europaparlamentsval.

Befolkningsregistercentralen kommer at skicka ut meddelande om rösträtt till alla röstberättigade vars adresser är kända. Det går bra att rösta utan detta meddelande, men ambassaden uppmanar ändå alla finska medborgare att kontrollera sina adressuppgifter i Bevolkningsregistercentralens register so att rätt adress är införd.
För underlättande av röstningsförfarandet bes den som har mottagit ett meddelande om rösträtt från Finlands befolkningsregistercentral, visa upp meddelandet vid röstningen.

På förhandsröstningsstället skall den röstande styrka sin identitet med pass eller annat av myndighet utfärdat identitetsbevis med innehavarens fotografi.
                     
Närmare information om förhandsröstningen fås på Finlands ambassads webbsida
Ytterligare information om valet finns på webbadressen www.vaalit.fi  (Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)

Röstberättigade som stadigvarande bor eller tillfälligt vistas utomlands vid tidpunkten för valet ges rätt att rösta per brev från utlandet.
Mer information:
Justitieministeriets valwebbplats: www.vaalit.fi(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)
Telefonservice må–fre kl. 8–16 finsk tid på tfn +358 (0) 295 150 030
Kundservice per e-post [email protected]