OSSE:s Årliga konferens för mänskliga rättigheter inleddes i Warszawa

Pressmeddelande 362/2008
29.9.2008

OSSE:s Årliga möte om mänskliga rättigheter inledde sin session mÅndagen den 29 september när regeringsrepresentanter och specialister frÅn organisationens 56 deltagarländer samlades i Warszawa. Mötet är det största mötet för mänskliga rättigheter och demokrati i Europa.

I den tvÅ veckor lÅnga konferensen granskas OSSE:s deltagarländers framÅtskridande i att verkställa de förpliktelser som gäller mänskliga rättigheter och demokrati. Evenemanget organiseras av OSSE:s kontor för demokratiska institutioner och mänskliga rättigheter ODIHR.

"Det som gör konferensen unik är medborgarsamhällets och i synnerhet medborgarorganisationernas likvärdiga deltagande och växlande av synpunkter med regeringar", konstaterade ODIHR:s vice direktör Toralv Nordbo.

"Syftet med OSSE:s förpliktelser, dvs. den rättsstatsbaserade demokratiska förvaltningen, förverkligas inte om bara stater fungerar som aktörer. I OSSE erkänns det i stor utsträckning att medborgarsamhället har en viktig roll i att pÅverka regeringar för att skydda mänskliga rättigheter och demokrati. Enligt Nordbo kräver bland annat samlings-, yttrande- och naturligtvis pressfriheten speciell uppmärksamhet.

"Vi fÅr inte sluta ögonen för de till och med allvarliga brister i mänskliga rättigheter som rÅder i OSSE-omrÅdet", sade representanten för OSSE:s ordförandestat, statssekreterare Teija Tiilikainen.

 

Vid mötet behandlas tillstÅndet för människorättsförpliktelser i alla OSSE:s medlemsländer.

Årets särskilda teman är religions- och samvetsfrihet, Åtgärder mot människohandel och människorättsutbildning.

I samband med mötet organiseras ett femtiotal sidoevenemang, varav mÅnga har planerats och realiserats av medborgarorganisationer med betoning pÅ de särskilda teman eller situationen för mänskliga rättigheter i vissa länder.

Representanter för massmedierna är välkomna att följa sessioner och andra evenemang.

Konferensens program, dagliga förändringar, deltagarnas intervjuer och kortfattade sammandrag kan läsas pÅ engelska och ryska pÅ mötets webbplats(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster).

Närmare upplysningar: Sini Paukkunen, enheten för politiska frÅgor gällande mänskliga rättigheter, tfn 040 849 5987, Ann-Mari Fröberg, sekretariatet för OSSE-ordförandeskapet, tfn 0400 183 421, Riina-Riikka Kuparinen, Finlands ständiga representation vid OSSE, tfn +43 664851 5538

OSSE
mänskliga rättigheter
utrikes- och säkerhetspolitik