OSSE:s ordförande Stubb: Det är dags att Vitryssland inleder en ny era

Pressmeddelande 379/2008
7.10.2008

Utrikesminister Alexander Stubb höll en presskonferens med Vitrysslands utrikesminister Sergei Martynov tisdagen den 7 oktober i Minsk. Bild: OSSE/ Julia Dasashkevich Ordförande för Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, utrikesminister Alexander Stubb konstaterade idag den 7 oktober pÅ sitt besök i Minsk att OSSE är redo att utveckla samarbete med Vitryssland.

"Samarbete är ett bättre alternativ än isolering", konstaterade Stubb. ”Vitryssland är en aktiv deltagarstat i OSSE och isolerar sig inte frÅn samverksamheten.”

Enligt Stubb har Vitryssland en stor betydelse för regional stabilitet. Han försäkrade att OSSE är beredd att hjälpa Vitryssland i strävanden att fullgöra sina OSSE-Åtaganden och i att finna en konstruktiv roll pÅ internationell nivÅ.

”Mina diskussioner med president Aleksandr Lukasjenko och utrikesminister Sergei Martynov samt möten med medborgarorganisationer och politiska partier var fruktbara. Jag tror att diskussionerna beredde väg för Vitrysslands reformer som inleds genom att föra dialog”, sade Stubb. ”Det har funnits lovande tecken i luften pÅ sista tiden, och OSSE följer noggrant denna för Vitryssland viktiga skede.”

Chefen för OSSE:s kontor i Minsk Hans-Jochen Schmidt sade att ”organisationen strävar efter att öka samarbete med Vitryssland särskilt i att utveckla trafiken och gränsbevakningen samt i verksamheten mot människohandel.”

OSSE grundade kontoret i Minsk År 1997. OSSE:s ordförande har senast besökt Vitryssland År 2004.

Närmare upplysningar: utrikesministerns tjänstemannasekreterare Mikko Hautala, tfn 040 8346 758, och ambassadrÅdet Päivi Peltokoski, Sekretariatet för OSSE-ordförandeskapet, tfn 040 578 6096