OSSE:s ordförande Stubb beklagar oenigheten om OSSE:s fortsatta verksamhet i Georgien

Pressmeddelande 473/2008
22.12.2008

OSSE:s ordförande, utrikesminister Alexander Stubb, sade i dag den 22 december att han djupt beklagar att OSSE:s 56 medlemsländer inte kunde komma överens om en fortsättning pÅ OSSE:s insats i Georgien.

Nedkörningen av OSSE:s mission i Georgien är avsedd att inledas i början av nästa År.  

"Jag beklagar djupt situationen. Som ordförandeland arbetade Finland hÅrt för att uppnÅ en lösning. Det finns fortfarande mycket arbete för OSSE i omrÅdet. Jag hoppas att vi, trots läget i dag, nästa År kunde fortsätta diskussionerna om OSSE:s verksamhet i Georgien och även i Syd-Ossetien”, sade Stubb.

Ordförandelandet Finland föreslog en paketlösning enligt vilken man i Georgien och i Syd-Ossetien skulle ha etablerat parallella, oberoende fältkontor för OSSE. Kontoren skulle ha letts frÅn Wien av ordförandens specialrepresentant. Som ett andra alternativ föreslog Finland att det nuvarande mandatet hade förlängts med nÅgra mÅnader sÅ att man hade fÅtt mera tid för förhandlingar.

Ryssland kunde inte acceptera nÅgon form av koppling till en OSSE-närvaro i Syd-Ossetien eller pÅ annat hÅll i Georgien eftersom landet har erkänt Syd-Ossetien som en självständig stat. Inte ett enda annat av de deltagande OSSE-länderna har erkänt Syd-Ossetien och Abchazien.

OSSE fÅr nu förbereda sig att pÅ nÅgra mÅnader köra ned missionen med en personal pÅ ca 200 personer. OSSE har en omfattande verksamhet i Georgien med bÅde militära observatörer och verksamhet inom olika samhällsomrÅden. OSSE arbetar med bl.a. frÅgor som gäller val, mediafrihet, medborgarorganisationer, god förvaltning, miljöskydd samt utbildning av experter inom olika omrÅden. I Syd-Ossetien har OSSE haft ett Återuppbyggnadsprogram sedan År 2006. Chefen för OSSE:s mission i Georgien är ambassadör Terhi Hakala.

Tillägginformation: ambassadör Aleksi Härkönen, chefen för sekretariatet för OSSE-ordförandeskapet, tel. 0400 330 406, ambassadör Antti Turunen, Finlands ständiga representation i Wien, tel. + 43 664 542 157, utrikesministerns pressattaché Juha Kirstilä, puh. 040 5538 200

OSSE