OSSE spelar central roll i övervakning av eldupphör och humanitära hjälpinsatser

Utrikesminister Alexander Stubb påpekade att eldupphöret i Georgien är mycket skört och att OSSE spelar en central roll i övervakningen av eldupphöret och i strävan efter att få humanitärt bistånd att nå fram. Stubb höll en presskonferens om konflikten i Georgien på utrikesministeriet onsdagen den 13 augusti.

"Den här krisen har totalt ändrat det finländska OSSE-ordförandeskapets natur", sade Stubb vid en presskonferens. "Det är oerhört viktigt att vi håller fast vid vissa grundprinciper, av vilka den första är ett hållbart eldupphör. Den andra är att få humanitärt bistånd att nå fram på ett eller annat sätt, den tredje att alla trupper drar sig tillbaka och den fjärde att bygga upp ett internationellt system för fredsbevarande", sade Stubb.

"När vi ursprungligen gav oss av på vår resa hade vi absolut inga höga förväntningar. Men vi måste vara nöjda över att vi tillsammans med EU:s ordförandeland Frankrike åstadkom ett eldupphör och grundläggande principer för att bevara eldupphöret", konstaterade Stubb.

De tre följande stegen

Den aktuella situationen kan enligt Stubb gå framåt i tre steg. Det första steget är att ge humanitärt bistånd och att övervaka eldupphöret. Stubb betonade att endast OSSE kan göra det eftersom OSSE är den enda organisationen med en mission, nödvändig materiel och infrastruktur på plats. Ambassadör Terhi Hakala leder OSSE:s mission i Georgien.

"Nästa steg är en resolution från FN:s säkerhetsråd, och den behövs genast", sade Stubb. Först efter det kan vi nå den tredje fasen, att bygga upp ett internationellt system för fredsbevarande.

Det finländska OSSE-ordförandeskapets nya utmaning

Utrikesminister Alexander Stubb "Krisen har totalt ändrat det finländska OSSE-ordförandeskapets natur", konstaterade Stubb. Medan ordförandeskapets fokus skulle ligga på att fundera på organisationens framtid, fästs vikten nu vid konflikten i Georgien.

"Jag kan tänka mig att OSSE:s ministermöte i Helsingfors den 4-5 december kommer att bli historiskt på många sätt - och det hoppas jag", sade Stubb.

Stubb berömde i synnerhet den franske utrikesministern Bernard Kouchners och i slutskedet president Nicolas Sarkozys insats. Stubb kom till presskonferensen direkt från Bryssel, där han deltagit i ett extra möte i EU:s råd för allmänna frågor och yttre förbindelser. Före det förhandlade Stubb i egenskap av ordförande i Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa om att få ett slut på krisen med den georgiska och ryska ledningen.

Utrikesminister Stubb: OSSE måste göra sitt yttersta för civilbefolkningens säkerhet i och kring Sydossetien(Länk till en annan webbplats.)

Webbutsändning av presskonferensen(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)

OSSE
utrikes- och säkerhetspolitik