OSSE, FN och EU: Georgiensamtalen fokuserar pÅ konkret hjälp till befolkningen

Pressmeddelande 469/2008
19.12.2008

Presskonferens i Genève med FN-representanten Johan Verbeke, EU-representanten Pierre Morel, OSSE-representanten Heikki Talvitie och kommande OSSE-ordföranden Greklands representant Charalampos Christopoulus. Bild: Martin Nesirky/OSSE Den 17-18 december fördes samtal om Georgien i Genève under gemensamt ordförandeskap av OSSE, FN och EU. Framsteg gjordes och parterna kom överens om arbetsmetoderna för hanteringen av säkerhetsfrÅgor i regionen. "Samtalen fördes i en positiv anda", sade OSSE-ordförandens särskilda sändebud, ambassadör Heikki Talvitie. "Parterna enades om att fokusera pÅ praktiska och tekniska frÅgor för att Åstadkomma konkret hjälp till befolkningen i regionen."

Ordförande vid förhandlingarna var Heikki Talvitie tillsammans med FN:s representant, ambassadör Johan Verbeke och EU:s representant, ambassadör Pierre Morel. Nästa möte äger rum i Genève den 17-18 februari.

Parterna kunde enas om en rad detaljer som gällde konkreta mekanismer för hur man ska hantera motsättningar och konflikter i regionen. Ordförandena fortsätter arbetet med att lösa de ÅterstÅende frÅgorna och har som mÅlsättning att kunna nÅ en överenskommelse vid nästa möte.

Samtalen fördes i tvÅ parallella arbetsgrupper där den ena arbetsgruppen fokuserade pÅ säkerhet och stabilitet i regionen och den andra pÅ frÅgan om interna flyktingar. Parterna var eniga om vikten av att pÅskynda behovsbedömningen och hjälpleveranserna inför den annalkande vinterkylan.

OSSE har sedan länge en mission i Georgien och kommer att fortsätta sitt arbete med dessa frÅgor, samt med frÅgan om OSSE-missionens mandat och tillträde för militära observatörer frÅn OSSE till Sydossetien, sade Talvitie.

Mer information: ambassadrÅdet Janne Taalas, sekretariatet för Finlands OSSE-ordförandeskap, tel. 040 728 4015

utrikes- och säkerhetspolitik