Utrikesminister Tuomioja: Finland berett att delta i FN-ledd ickemilitär verksamhet i Irak

Utrikesminister Erkki Tuomioja konstaterar med anledning av ordförande Anneli Jäätteenmäkis intervju i tidningen Kaleva att Finlands beredskap att diskutera humanitär hjälp och återuppbyggnad efter en eventuell militär Irak-kris är inget ställningstagande för en militär aktion. Finland har konsekvent poängterat FNs centrala roll och prioriterat en fredlig lösning av konflikten i strävandena att avväpna Irak från massförstörelsevapen. Finland har också gett sitt stöd åt säkerhetsrådets resolution 1441, som utgör grund för de nuvarande vapeninspektionerna i Irak. Det samma gäller tidigare resolutioner om Irak.

Finland har inte fattat något beslut att delta i det humanitära biståndsarbetet, återuppbyggnaden eller fredsbevarandet som eventuellt blir aktuellt i Irak. Regeringens utrikes- och säkerhetspolitiska utskott har dock efter begäran utrett vilken Finlands beredskap är att delta i sådan verksamhet. Som medlem av FN har Finland beredskap att delta i sådan icke-militär verksamhet som utstakas och leds av FN.

Att den internertionella gemenskapen förbereder sig på alla alternativ även i denna kris är konsekvent och ansvarsfullt. Detta gör FNs centrala biståndsorganisationer som flyktingorganisationen UNCHR, som redan i månader förberett sig på den flyktingvåg som blir en följd av en eventuell attack. Finlands linjedragning är helt i överensstämmelse med de övriga EU-länderna.