Utrikesminister Tuomioja: Mänskliga rättigheter i Tjetjenien centrala för EU och Ryssland

EU har uttryckt sin solidaritet med Ryssland i kampen mot den internationella terrorismen, sade utrikesminister Erkki Tuomioja på Amnesty Internationals Tjetjenien-seminarium den 28 februari. Tuomioja påpekade dock att EU förutsätter att samarbetet i kampen mot terrorismen sker i enlighet med principerna för mänskliga rättigheter och rättsstaten.

Krisen i Tjetjenien kan inte enbart ses ur terrorismens synvinkel. EU betonar betydelsen av en politisk lösning för att säkra de mänskliga rättigheterna för befolkningen i regionen. EU-kommissionen och medlemsländerna arbetar f.n. med förslag angående Tjetjenien.

EU bestrider inte att Tjetjenien är en del av Ryska federationen. Målsättningen med EUs Rysslandsstrategi är att stärka demokratin och rättsstatsprincipen samt respektera de mänskliga rättigheterna, sade Tuomioja.

EU kan inte godkänna enbart folkomröstning som utgångsläge för en politisk lösning. Tuomioja påminde redan i februari under sitt besök i Moskva att en folkomröstning vore ett steg i rätt riktning, men en hållbar lösning förutsätter omsorgsfull och mångsidig planering. Tyvärr finns det ingen lätt väg ur krisen, konstaterade Tuomioja.

Enligt Tuomioja är EU särskilt oroad för den humanitära situationen i Tjetjenien. Den humanitära situationen står i förbindelse med människorättsorganisationernas förmåga att få hjälp dit där den mest behövs. EU har kontinuerligt krävt att människorättsorganisationerna skall få tillstånd att komma till dessa områden. Även organisationernas medarbetares säkerhet och adekvata arbetsförhållanden bör garanteras.

Det är beklagligt att mandatet för OSSEs monitorgrupp i Tjetjenien inte kunde förnyas. Tuomioja hoppas att OSSE kunde återvända till Tjetjenien. Respekt för mänskliga rättigheter och åtal mot dem som begått brott mot de mänskliga rättigheterna är mycket viktiga spörsmålen i den politiska dialogen mellan EU och Ryssland.

Ytterligare information: Pressattaché Susanna Parkkonen 040 545 1275

Utrikeministerns tal i sin helhet på engelska
Tuomiojas tal














EU
Venäjä
ihmisoikeudet
ulko- ja turvallisuuspolitiikka