Kehitysmaiden edustajia seuraamaan Suomen vaaleja


Ulkoasiainministeriö on kutsunut noin 40 edustajan ryhmän pääosin Suomen kehitysyhteistyön kumppanimaista seuraamaan maaliskuun 2003 eduskuntavaaleja ja tutustumaan suomalaiseen vaalijärjestelmään ja demokratiakehitykseen. Suomi osallistuu muiden länsimaiden ohella säännöllisesti virallisiin vaalitarkkailuoperaatioihin kehitysmaissa. Eduskuntavaalien yhteydessä järjestettävän vierailun perusajatuksena onkin tarjota kehitysmaille vastavuoroisesti tilaisuus vaalien seurantaan länsimaisessa demokratiassa. Vaalien seuranta on osa laajempaa opintokokonaisuutta. Suomella on kokemusta vastaavanlaisen seurannan järjestämisestä eteläisen Afrikan edustajille vuoden 1996 kunnallisvaalien yhteydessä.

Demokratian, hyvän hallinnon ja tasa-arvon edistäminen kuuluu Suomen kehitysyhteistyön päätavoitteisiin. Vaaliseurantahankkeen päämääränä on vahvistaa kehitysmaaedustajien tietämystä vaalien teknisestä organisoinnista ja käytännön vaalityöstä. Pidemmällä aikavälillä tarkoitus on edistää kehitysmaiden puolueiden kansainvälistymistä demokraattisten, monipuoluejärjestelmään perustuvien ja avoimuutta painottavien toimintatapojen kehittämiseksi.

Vaaliseurannan osanottajat tulevat Egyptistä, Etiopiasta, Keniasta, Lesothosta, Marokosta, Mosambikista, Namibiasta, Nepalista, Nicaraguasta, Tansaniasta, Thaimaasta ja Vietnamista. Näistä suurin osa kuuluu Suomen kehitysyhteistyön pääkumppanimaihin. Tämän lisäksi mukana on Eteläisen Afrikan kehitysyhteisön (SADC) edustaja. Vaalilautakuntien jäsenistä ja puolue-edustajista koostuvista vierailijoista noin kolmasosa on naisia. Ohjelman pääpaino on monipuolueyhteistyössä ja pyrkimyksenä on, että kaikkien osanottajamaiden delegaatioissa ovat edustettuina sekä hallitus- että oppositiopuolueet.

Sunnuntaina 9.3. alkavan runsaan viikon mittaisen vierailun aikana kehitysmaaedustajat perehtyvät suomalaiseen vaalijärjestelmään, vaalilainsäädäntöön, kansanedustuslaitokseen ja demokratiakehitykseen. Pääosin ulkoasiainministeriön, suomalaisten puolueiden, eduskunnan ja vaaliviranomaisten järjestämässä opinto-ohjelmassa tutustutaan myös mm. naisten asemaan päätöksenteossa, paikallistason demokratiaan, vaaliohjelmiin, puolueiden vaaliorganisaatioon ja näiden kansainväliseen toimintaan. Edustajat tapaavat kansalaisyhteiskunnan, median ja yritysmaailman edustajia sekä seuraavat ehdokkaiden kampanjointia. Ohjelma tapahtuu Helsingissä lukuun ottamatta torstaita 13.3., jonka edustajat viettävät Lahden kaupungin vieraina. Vierailu huipentuu vaalien seurantaan ja vaalivalvojaisiin sunnuntaina 16.3. sekä vaalitulosten analysointiin maanantaina 17.3. Ulkoasianministeriö on hankkeen toteuttaja ja rahoittaja.

Lisätietoja: ulkoasiainministeriö, Nora Heinonen, puh, (09) 1605 6476, sposti: [email protected]