Sosiaali- ja terveysvaliokunta vertaili kokemuksia Argentiinan ja Uruguayn kanssa

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta vieraili Argentiinassa ja Uruguayssa 10.–15. huhtikuuta. Matkalla käsiteltyjä aiheita olivat sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestäminen, nuorten syrjäytymisen estäminen, terveydenhuollon laadunvalvonta, vanhusten ja vammaisten hoito sekä äitiyshuolto sekä varhaislapsuus. Valiokunta tapasi muun muassa Argentiinan terveysministerin ja edustajainhuoneen jäseniä sekä Uruguayn sosiaaliministerin ja terveysministerin.

Paneelikeskustelut sosiaali- ja terveysvaliokunnan ja argentiinalaisten parlamentaarikkojen kesken Buenos Airesin kongressitalolla. Kuva: Jasmin Kharroubi.

Argentiinassa päätarkoituksena oli tutustua talousvaikeuksien aiheuttamiin sosiaalisiin ongelmiin ja viime joulukuussa aloittaneen uuden hallituksen köyhyyttä vähentäviin toimiin. Valiokunta ja paikallisen edustajainhuoneen jäsenet keskustelivat muun muassa nuorten syrjäytymistä ehkäisevistä ja huumekauppaa karsivista toimista sekä vertailivat sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämistä Argentiinan ja Suomen välillä. Argentiinalaisia parlamentaarikkoja kiinnostivat erityisesti lehdistönvapaus ja hallinnon avoimuus Suomessa sekä maamme aborttilainsäädäntö.

Valiokunta vierailulla argentiinalaiseen kansalaisjärjestöön Fundación Huésped:iin, joka tekee AIDSin vastaista työtä. Kuvassa keskellä sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Tuula Haatainen ja Fundación Huéspedin toiminnanjohtaja Krt Frieder. Kuva: Fundación Huésped.

Valiokunnan ohjelma Argentiinassa

Valiokunnan ohjelmassa oli myös vierailu paikalliseen terveyskeskukseen ja tapaamisia kansalaisjärjestöjen kanssa. Kansanedustajat tutustuivat Fundación Huesped:iin, joka tekee AIDSin vastaista työtä sekä Aldeas Infantiles SOS eli paikalliseen SOS-lapsikylä järjestöön, joka työskentelee nuorten syrjäytymisen ehkäisemisen eteen. Lisäksi valiokunta tutustui terveyspalveluiden järjestämiseen julkisessa sairaalassa (Hospital General de Agudos Dr. Juan A. Fernández), jossa valiokunnan jäsenet pääsivät keskustelemaan aiheesta lähemmin infektiotautien klinikan johtavan lääkärin Pedro Cahnin kanssa.

Valiokunta keskusteli Hospital General de Agudos Dr. Juan A. Fernández –sairaalan infektiotautien klinikan johtajan, lääkäri Pedro Cahnin kanssa terveyspalveluiden järjestämisestä Argentiinan julkisissa sairaaloissa. Kuva: Jasmin Kharroubi.

Argentiinan terveysministerin Jorge Lemusin kanssa valiokunta keskusteli paikallisesta sosiaali- ja terveydenhuoltojärjestelmästä. Valiokunta tutustui myös Buenos Airesin tunnetuimpaan slummiin, Villa 31:n, ja siellä sijaitsevaan terveyskeskukseen keskusta johtavan lääkärin Eugenia Cameran opastuksella.

Valiokunnan puheenjohtaja kansanedustaja Tuula Haatainen luovutti Argentiinan terveysministeri Jorge Lemusille Suomen sosiaalisia innovaatioita käsittelevän kirjan. Kuva: Jasmin Kharroubi.

Valiokunnan vierailu jatkui Uruguayhin

Uruguayssa valiokunta tutustui äitiyshuoltoon, lastensuojeluun ja nuorten syrjäytymisen ehkäisyyn sekä vanhusten ja vammaisten palveluihin. Lisäksi käsiteltiin maan huumepolitiikkaa. Valiokunta tapasi Uruguayn sosiaaliministeriön sekä sosiaali- ja terveyskomitean jäseniä, joiden kanssa keskusteltiin sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisestä.

Matkan viimeisenä päivänä valiokunta vieraili maan terveysministeriössä, jossa ministeriön ja valiokunnan jäsenet kävivät paneelikeskusteluja terveyspalveluiden laadunvalvonnasta sekä tupakan ja alkoholin käytön vähentämisestä Uruguayssa. Keskusteluihin osallistui muun muassa Uruguayn terveysministeri Jorge Basso. Lisäksi valiokunnalla oli mahdollisuus vierailla julkisessa Pereira Rossel Hospital -sairaalassa, jossa heille esiteltiin terveyspalveluiden toteuttamista tohtori Jorge Eguren ja terveysministerin avustajan Nora d'-Oliveiran opastuksella.

Matkalle osallistuivat sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Tuula Haatainen (sd.), varapuheenjohtaja Hannakaisa Heikkinen (kesk.) sekä jäsenet Outi Alanko-Kahiluoto (vihr.), Anna-Maja Henriksson (r.), Sanna Lauslahti (kok.), Anne Louhelainen (ps.), Aino-Kaisa Pekonen (vas.), Sari Raassina (kok.) ja Annika Saarikko (kesk.) sekä valiokuntaneuvos Eila Mäkipää.