Pyörällä mantereen halki

Viime marraskuussa Sissi Korhonen, 33-vuotias toimittaja ja urheiluhieroja, päätti lähteä valloittamaan Etelä-Amerikkaa pyörällä yksin. Sissi on tällä hetkellä ollut matkalla neljä kuukautta, joista viimeisen kuukauden hän on viettänyt Uruguayssa ja Brasiliassa. Ensi viikolla matka jatkuu taas Paraguayhin, jonka jälkeen Sissin tavoitteena on pyöräillä ainakin Kolumbiaan saakka tutustuen Etelä-Amerikan kulttuuriin.

Sissi Korhonen ja edessä häämöttävä Ruta 40. Kuva: Sissi Korhonen.

Idea pyöräreitin toteuttamisesta syntyi muutama vuosi sitten Afrikassa, kun Sissi tapasi kaksi naista, jotka olivat pyöräilemässä yksin Egyptistä Etelä-Afrikkaan. Sissi ei ollut aikaisemmin tehnyt pidempää pyöräretkeä, mutta kiinnostus lajiin ja naisten rohkeuteen pyöräillä yksin heräsi tuolla hetkellä. Myöhemmin Sissi päättikin toteuttaa Etelä-Amerikassa saman kuin Afrikassa tapaamansa naiset: pyöräillä mantereen halki.

Sissi päätti aloittaa matkansa Ushuaiasta, joka on yksi maailman eteläisimmistä kaupungeista Argentiinan Tulimaassa. Ushuaiasta alkaa yli 5000 kilometrin pituinen moottoritie Ruta 40, joka jatkuu lähes Bolivian rajalle saakka ja jota pitkin Sissi pyöräili ensimmäiset puolitoista kuukautta. Ennen matkansa aloittamista Sissi otti yhteyttä Antti Aittolaan, joka on pyöräillyt ympäri maailmaa jo miltei kaksi vuotta ja oli samaan aikaan Sissin kanssa Argentiinassa. Antin yhteystiedot hän sai helsinkiläiseltä pyörämerkki Pelagolta, jonka välineillä kumpikin pyöräilijä matkustaa.

Sissi ja alkumatkansa pyöräilykumppani Antti Aittola, joka on pyöräillyt ympäri maailmaa jo parin vuoden ajan. Kuva: Sissi Korhonen.

Matkaan valmistautuminen 

Ennen matkan alkua oli tärkeää löytää hyvä pyörä, jonka hän sai helsinkiläiseltä pyörämerkki Pelagolta. Lisäksi oli tehtävä matkustusilmoitus, joka erityisesti omatoimimatkailijan on syytä muistaa, ja hankkia asianmukaiset varusteet kuten pyörän sivulaukut, heijastimia ja uusi makuupussi. Siskoltaan Sissi sai neuvoksi ottaa matkalle mukaan pillin vaaratilanteita varten, joita ei onneksi ole tullut vastaan. Hän perusti myös oman blogin, jotta voisi pitää läheisensä ajan tasalla matkan varrella.

Blogilla ei Sissin mukaan ollut aluksi mitään erityistä viestiä, mutta ajan mittaan hän huomasi kirjoittavansa asioista, joilla on joku sanoma. Ennen matkalle lähtöä Sissi sai kuulla paljon varoituksen sanoja yksin naisena matkailemisesta. Matkan alussa hän olikin epäluuloinen reissun aikana tapaamiaan ihmisiä kohtaan, jotka osoittivat hänelle vieraanvaraisuutta kutsuessaan häntä koteihinsa. "Mitä pidemmälle reissu eteni, sitä paremmin ymmärsin vainoharhaisuuden olevan turhaa", Sissi sanoo. "Yksi blogin sanomista onkin, että ei pidä pelätä yksin naisena matkustamista eikä saa antaa ennakkoluulojen rajoittaa itseään." Ennen kaikkea blogi on kuitenkin matkustusblogi, joka pyrkii kuvaamaan paikallisen väestön elämää Etelä-Amerikassa.

Sissi ja Pelago -pyöränsä Patagonian upeissa maisemissa. Kuva: Sissi Korhonen.

Matkan ensimmäiset viikot  

Ensimmäiset viikot Antti ja Sissi pyöräilivät yhdessä Etelä-Argentiinassa. Kovan tuulen vuoksi matka eteni hitaasti ja etapit olivat aluksi noin 30 kilometriä päivässä. Sissiä ei ollut aikaisemmin huolestuttanut ajatus yksin pyöräilemisestä, mutta etelässä hän kuitenkin huomasi matkan taittuvan paremmin seurassa. "Toisinaan kylien välinen matka oli lähes 350 kilometriä ja kun sen teki osissa, oli mukavaa, että oli telttailu- ja ruokailuseuraa matkan aikana", Sissi kertoo. Myöhemmin, mitä enemmän pohjoiseen Sissi eteni, tuuli laantui ja matka eteni parhaimmillaan noin 140 km päivässä.

Sissin mukaan parasta matkalla on ollut paikallinen väestö ja heidän vieraanvaraisuutensa. "Telttailu on jäänyt melko vähiin, sillä ihmiset ovat lähes poikkeuksetta kutsuneet sisätiloihin nukkumaan ja tarjonneet syötävää", Sissi kertoo. "Vaikeinta matkalla on ollut niin sanottu länsimainen sosialisoituminen muiden turistien kanssa, joiden rytmi on poikennut omastani. Välillä pyöräilyt alkoivat aamuyöstä, jotta pahin tuuli tulisi vältettyä."

Sissi on tavannut matkallaan monia ystävällisiä ja auttavaisia paikallisia, jotka ovat mm. tarjonneet pyöräilijälle yösijan. Hän on saanut myös tutustua paikallisiin makuihin kuten esimerkiksi mate-teehen. Kuva: Sissi Korhonen.

Motivaationa uusiin paikkoihin ja kulttuureihin tutustuminen

Sissi lähti matkalle etsimään jotain, mihin hän ihastuisi. Oli se sitten työ, rakkaus tai kaupunki, joka saisi hänet pysähtymään yhteen paikkaan. Ennen kaikkea Sissi lähti myös tutustumaan paikkoihin, joissa paikallista kulttuuria pääsee elämään aivan toisella ulottuvuudella. Matkan aikana suurin asia minkä Sissi onkin oppinut, on lähtemisen ja jäämisen tasapainon löytäminen. "Vaikka kaikkialle haluaisi jäädä pidemmäksi aikaa, kannattaa silti jatkaa matkaa", Sissi toteaa. Motivaationa Sissillä on uusiin paikkoihin tutustuminen, sillä jokaisesta paikasta oppii aina jotain uutta. 

Sissi on tällä hetkellä Brasiliassa, jonne hän on päässyt noin neljän kuukauden pyöräilyn jälkeen. Brasiliasta hänen on tarkoitus jatkaa matkaa Paraguayhin, josta hän lähtee taas Pohjois-Argentiinan kautta ylittämään rajaa Boliviaan. Sissin päämäärä on saapua Kolumbiaan, vaikka mahdollisesti tavoite tulee muuttumaan ja matka jatkuu vielä Meksikoon saakka.