Eduskunnan lakivaliokunnan vierailu Montevideossa ja Buenos Airesissa

Eduskunnan lakivaliokunta vieraili Montevideossa ja Buenos Airesissa 9.-13.4.2024 ja tapasi Uruguayn ja Argentiinan parlamenttien, Buenos Airesin yliopiston ja Argentiinan korkeimmassa oikeuden edustajia.

Uruguayn ja Suomen monipuolinen yhteistyö


Montevideossa Uruguayn parlamentissa lakivaliokunta tapasi mm. varapresidentti ja senaatin puhemies Beatriz Argímonin, edustajainhuoneen puhemies Ana Oliveran, edustaja Rodrigo Goñin sekä vankiloista vastaavan parlamentin komissaari Juan Miguel Petitin.

Keskusteluissa nousi esille, että Uruguayn 40-vuotisen demokratian aikana parlamenttia on onnistuttu lähentämään yhteiskunnan kanssa. Lokakuussa 2024 on presidentti- ja parlamenttivaalit, joiden ei uskota tuovan isoa muutosta Uruguayn poliittisessa linjassa. Jatkuvuus ja vakaus kuvaavat Uruguayn yhteiskuntaa, taloustilannetta ja oikeusjärjestelmää.

Yhteistyö Suomen ja Uruguayn välillä on ollut tiivistä eikä vain kaupallisella puolella. Suomen eduskunta ja sen tulevaisuusvaliokunta ovat olleet mallina Uruguayssa tulevaisuusvaliokuntaa perustettaessa. Lakivaliokunnan vierailulla kiinnostusta herätti Suomen kokemukset oikeusministeriöstä, jonka perustamisesta keskustellaan Uruguayssa.

Mielenkiintoiseksi koettiin kokemusten vaihto vankeinhoidossa. Uruguayssa on Latinalaisen Amerikan maista eniten vankeja asukasta kohden (350 vankia / 100 000 asukasta). Myös naisvankien määrä on noussut. Uruguayssa halutaan kehittää väkivallan ja rikollisuuden ehkäisyä, mikä vähentäisi vankien määrää pidemmällä aikavälillä. Kiinnostusta herätti Suomen kokemukset kodittomuuden vähentämisestä yhtenä keinona pienentää rikollisuutta.

Montevideossa valiokunta tutustui myös UPM:n Uruguayn toimintoihin yhtiön selluterminaalissa Montevideon
satamassa. Metsäsektori edustaa tällä hetkellä 4% Uruguayn BKT:sta.

Koulutus ja korruptoitumattomuus kiinnostavat

Argentiinan edustajainhuoneessa kiinnostusta herätti Suomen korruptoitumattomuus sekä laadukas julkinen koulutus, joka on kehityksen ja hyvinvointiyhteiskunnan perusta ja antaa kaikille yhdenvertaiset mahdollisuudet.

Valiokunnan jäsenet pääsivät keskustelemaan myös korkeimmassa oikeudessa ja oikeustieteellisessä tiedekunnassa Buenos Airesin yliopistossa (Universidad de Buenos Aires, UBA), joka on yksi Latinalaisen Amerikan arvostetuimmista yliopistoista. Vuotuisessa QS World University Rankingissä UBA on sijalla 95, ja oikeustieteiden joukossa UBAn oikeustieteellinen tiedekunta on sijalla 26 (2024). Korkeimmassa oikeudessa ajankohtainen aihe on kahden uuden tuomarin nimeäminen, joihin tarvitaan 2/3 äänistä parlamentissa.

Valiokunnan jäsenet tapasivat myös tuomari Alicia Vencen, joka tutkii suomalaisen Hannan Hietalan katoamista Argentiinan sotilasvallan aikana. Hanna Hietalan tapaus on osa laajaa Campo de Mayo -kannetta. Tutkinta on hidasta, mutta on tärkeää jatkaa ja selvittää kaikki tapaukset sekä muistaa, ettei sotilasvallan aikaiset rikokset unohdu.

Matkalle osallistuivat valiokunnan puheenjohtaja Juho Eerola (ps.), varapuheenjohtaja Eva Biaudet (r.) sekä jäsenet Pia Hiltunen (sd.), Aleksi Jäntti (kok.), Mari Kaunistola (kok.), Ari Koponen (ps.), Maria Ohisalo (vihr.) ja Markku Siponen (kesk.) sekä valiokuntaneuvokset Marja Tuokila ja Mikko Monto. Valiokunnan tapaamisiin osallistuivat myös Buenos Airesin suurlähetystöstä suurlähettiläs Nicola Lindertz ja lähetystöneuvos Sanna Pulkkinen.