Argentiinan maatalous tarvitsee innovaatioita

Argentiinalla on tärkeä rooli maailman elintarvikehuollon turvaamisessa. Argentiinan maatalous voisi potentiaalisesti ruokkia yli 450 miljoonaa ihmistä. Argentiinan maataloussektorilla tarvitaan innovaatioita, joissa suomalaisilla on osaamista ja tarjontaa.

Argentiinan maatalousmaan arvioidaan olevan 155 miljoonaa hehtaaria, josta viljeltyä pinta-alaa on 38,7 miljoonaa hehtaaria. Argentiinan tärkeimmät maataloustuotteet ovat soijapavut, maissi, vehnä, naudanliha ja viini, mutta maa on myös merkittävä hedelmien ja vihannesten tuottaja. Keskimääräinen vuosituotanto on 140 miljoonaa tonnia viljaa ja öljykasveja.

Argentiina on maailman 10. suurin maatalouselintarvikkeiden viejä. Maatalous on maan tärkein tulonlähde: se työllistää yli kolmanneksen työvoimasta ja sen osuus bruttokansantuotteesta on koko arvoketju mukaan laskien 20 %. Argentiinan maatalousalan osuus maan koko viennistä on kaksi kolmasosaa ja sen arvo on viime vuosina ollut n. 50 miljardia dollaria.

La Niña -sääilmiön tuoma kuivuus paheni vuonna 2023 ja vaikutti satoihin Argentiinassa supistaen vientiä kolmanneksella. Ilmastonmuutoksen myötä sään ääri-ilmiöitä on odotettavissa lisää tulevaisuudessa ja niihin varautuminen on elintarviketuotannon kannalta ensiarvoisen tärkeää.

Argentiina monipuolinen maataloustuotanto jakaantuu ilmastollisten olosuhteiden ja vuodenaikojen mukaan alueittain. Koillisessa sijaitseva Pampan viljava tasankoalue keskittyy viljan ja öljykasvien tuotantoon sekä karjankasvatukseen kun taas pohjoiset maakunnat hernekasvien viljelyyn ja maan keskeiset maakunnat hedelmien ja viinien tuotantoon.

Myös karjanhoidolla on tärkeä rooli. Naudanliha on olennainen osa Argentiinan ruokakulttuuria. Maassa on noin 53 miljoonaa nautaa ja kulutus keskimäärin noin 50 kg naudanlihaa henkeä kohti vuodessa. Naudanliha on tärkeä taloudellinen tekijä ja Argentiina on yksi maailman johtavista naudanlihan tuottajista, jonka osuus maailman tuotannosta on noin 5 %.

Vähäpäästöinen tuotantotapa valttikorttina

Argentiinan maataloustuotannon hiilijalanjälki on 60 % pienempi kuin keskimäärin muissa maissa. Hedelmällisen maaperän ohella tuotannon tehokkuus perustuu mm. uusiin tapoihin tuottaa viljakasveja. Argentiinassa kehitetty suoraviljely nopeuttaa kylvämistä, parantaa edelleen maaperän laatua ja vähentää polttoaineen kulutusta.

Merkittävä osa viljelystä teetetään maatalousurakoitsijoilla sopimuksiin perustuen. Ennakoitavuus ja volyymi antavat vankan pohjan urakoitsijoiden investointipäätöksille. Suuriin volyymeihin perustuvan tuotannon toiminnot ja kaluston käyttö voidaan helposti optimoida.

Kasvua uudesta hallitusohjelmasta

Argentiinassa on haastavasta taloudellisesta tilanteesta huolimatta vahva tahtotila kehittää maataloussektorin arvoketjua. Presidentti Javier Milein joulukuussa 2023 aloittanut hallitus on ottanut aktiivisen otteen talouden tervehdyttämiseksi ja poistanut asetuksella mm. investointeja ja teknologiatuontia rajoittaneen tuontilupajärjestelmän. Hallituksen uudesta talousohjelmasta odotetaan huomattavaa vetoapua viennille, rahoitukselle ja investoinneille ja luo sitä kautta liiketoimintamahdollisuuksia myös maatalousteknologialle.

Maataloustuotannon odotetaan elpyvän vuonna 2024 La Niña -ilmiön väistyessä ja uuden sadon odotetaan lisäävän huomattavasti maataloussektorin tuloja ja vahvistavan sitä kautta tuotantoketjun rahoituspohjaa.

Uusi biotalousministeri Fernando Vilella korostaa maatalouspolitiikassa ympäristönsuojelun, hiilijalanjäljen ja korkean laadun merkitystä. Biotalousministeriön toimialaan kuuluukin perinteisen maa- ja karjatalouden ohella viljelykasveihin ja maatalouden sivuvirtoihin perustuva uusiutuva energia, kasvipohjaiset kuidut, biopohjaiset lannoitteet ja näihin liittyvät palvelut, sekä metsäsektori.

Uusi hallitus pyrkii vahvistamaan ja modernisoimaan maatalouden tuotantoketjuja ja lisäämään tuotantoa ja vientiä. Maataloudessa ja ruoantuotannossa on suhteellisen korkeat standardit. Argentiina myös kannattaa EU:n ja Mercosurin välistä vapaakauppasopimusta. Sopimus nähdään ensisijaisesti ajurina, jolla yhdistetään Argentiina tuotantoresurssit eurooppalaisen osaamiseen ruoantuotannossa ja markkinoinnissa.

Ilmastonmuutokseen varautuminen ja elintarviketuotannon varmistaminen edellyttävät uusia innovaatioita ja merkittäviä panostuksia sään ennustamiseen ja sen kehittämiseen.

Sääntelyn purkaminen mahdollistaa myös investoinnit tietoliikenteen kehittämiseksi, joka on edellytys uuden teknologian, prosessien digitalisoinnin ja älykkäiden ratkaisujen toteuttamiseksi myös maataloussektorilla.

ExpoAgro on Argentiinan maataloussektorin näyteikkuna

Kerran vuodessa pidettävä nelipäiväinen ExpoAgro on Argentiinan tärkein maa- ja karjatalousalan ulkoilmanäyttely. ExpoAgro on tapahtuma, jossa maatalousalan toimijat voivat päivittää ja analysoida maatalouden ajankohtaisia asioita ja tavata alan yrityksiä.

Näyttelyssä kävi vuonna 2024 yli 180 000 vierailijaa Argentiinasta ja muualta maailmasta. Näyttelyalueen pinta-ala oli 50 hehtaaria ja näytteilleasettajia yli 600. Näyttelyn yhteydessä pidetyissä tilaisuuksissa oli 1200 puhujaa ja tapahtuma huomioidaan laajasti Argentiinan mediassa.

Näyttelyssä esiteltiin maatalouskoneiden uusinta tekniikkaa todellisissa olosuhteissa urakoitsijoille, tuottajille ja vierailijoille yleensä. Lisäksi ExpoAgro:ssa ovat esillä uusimmat innovaatiot siemenissä, kasvinsuojelussa, karjassa ja alan palveluissa. Pankit ja luottolaitokset rekisteröivät näyttelyn aikana yli 500 miljoonan dollarin lainahakemukset uusiin investointeihin.

Mahdollisuuksia suomalaiselle osaamiselle

Ruokaturvaa ei voida varmistaa ilman merkittävää maatalouden innovaatioiden ja teknisen kehityksen vauhdittamaa tuottavuuden kasvua, jossa on otettu huomioon ilmastonmuutos. Argentiinan maataloudessa tarvitaan innovaatioita, joissa on Suomella on osaamista ja tarjontaa:

  • luotettavammat sääennusteet
  • tietoliikenne ja prosessien digitalisointi
  • sertifiointi ja jäljitettävyys
  • täsmäviljely
  • biopohjaiset lannoitteet
  • metaanipäästöjen vähentäminen ja talteenotto
  • vaihtoehtoiset proteiinit
  • kestävä tuotanto, jalostaminen
  • vedenkäytön optimointi ja vertikaaliviljely

Yhteystiedot:

Juha Karisola, kv. kaupan erityisasiantuntija, Suomen suurlähetystö, Buenos Aires, juha.karisola(at)gov.fi