Zambia: Företagsvärldens Grand old lady

Christine Mulundika blev småföretagare efter att ha tvingats avsluta sin politiska karriär. Nu hjälper hon också andra kvinnor att grunda egna företag.

Christine Mulundika, foto: Jenni Gästgivar Zambias kvinnoföretagarförbunds ordförande Christine Mulundika räknar upp en god företagares egenskaper: självförtroende, fasthet och vänlighet. Foto: Jenni Gästgivar

Som bäst kan tragiska händelser hjälpa människor att hitta rätt väg i livet. Så gick det för zambiska Christine Mulundika. Ännu på 1980-talet var hon en uppskattad politiker. Men när regeringen byttes ut efter valet år 1991 fann hon sig ute i kylan.

"Politik är oberäknelig. Den ena dagen är du på toppen och nästa är du utslängd", säger Mulundika arton år efter att det skedde.

Ett år efter att Mulundikas politiska karriär avslutats avled hennes man plötsligt och hon blev kvar med två döttrar i skolåldern att försörja. Något måste göras för att familjen skulle ha tak över huvudet och mat på bordet. Att tillverka kläder hade alltid intresserat Mulundika så hon beslöt sig för att grunda ett textilföretag.

Pengarna till företaget tog hon från sina besparingar som hon hade samlat ihop under årens lopp. Som före detta politiker kände hon inflytelserika personer i Zambia så det gick lätt att skaffa kunder och knyta kontakter i början.

Stöd för kvinnliga företagare

Idag hjälper Mulundika andra kvinnor att grunda egna företag. Hon är ordförande för Zambias kvinnoföretagares förbund (Zambia Federation of Association of Women in Business). Förbundets syfte är att uppmuntra kvinnor att grunda småföretag och utvidga företag som de redan har. Dessutom hjälper förbundet kvinnorna att få finansiering för att grunda företag, arrangerar utbildning så som kurser i datateknik, och gör reklam för företagen vid olika evenemang.

Förlusterna ledde till självständighet

Förutom sin man har Mulundika mist sitt första barn som dog i aids för två år sedan. Efter dotterns död blev hon sina barnbarns vårdnadshavare.

Förlusterna har tvingat henne att bli självständig och har gjort henne till en stark kämpe. Många andra zambiska kvinnor har också förlorat sina män. Aids, bilolyckor och malaria skördar många unga manliga dödsoffer. Men det kan också hända att män hittar yngre och vackrare hustrur.

En modern kvinna kan inte leva på sin mans pengar utan måste förtjäna själv för att hennes och hennes barns framtid ska vara tryggad.

"Jag uppmanar alla kvinnor att lämna spisen och ta steget ut i arbetslivet utanför hemmet. Du kan aldrig veta vad morgondagen för med sig. Din man kan försvinna eller dö och plötsligt är det du som ska försörja familjen."

Nya arbetsplatser mitt i ekonomikrisen

Att kvinnor börjar arbeta gagnar inte bara dem själva utan också deras familjer och hela Zambia. Kvinnliga företagare skapar sysselsättning i ett land där arbetslösheten är ett stort problem mitt i den globala ekonomiska krisen.

För tillfället sysselsätter Mulundika sig själv och två deltidsanställda. Ordförandeuppdraget och många andra förtroendeuppdrag tar så mycket av hennes tid att hon inte hinner utvidga själv. Men Mulundika sporrar kvinnor att utvidga för att exporten ska växa och landet bli rikare.

Mulundika är nöjd med sitt lilla företag. Hon kan försörja sig själv och dessutom fem föräldralösa barn som bor hos henne, och hon kan koncentrera sig på det viktigaste, nämligen att hjälpa andra.

Till utbildningen är Mulundika lärare. Det var viljan att hjälpa andra som påverkade yrkesvalet, och som senare förde henne till politiken och ordförandeskapet.

Ett jämställt Zambia i siktet

Mulundika önskar att hon någon dag ska ha mera tid att leka med sina barnbarn, men jämlikhetskampen tänker hon inte sluta med ens när hon gått i pension.

"I hela mitt liv har jag arbetat för kvinnornas rättigheter. Kvinnoaktivisterna har uträttat mycket men det återstår ännu mycket att göra."

I Mulundikas dröm är löneskillnaderna mellan män och kvinnor minnen blott, och kvinnor får arbeta inom alla branscher precis om män. Samma drömmar finns säkert hos finska kvinnor.

Zambias kvinnor visar vad de kan

Zambias kvinnoföretagares förbund (Zambia federation of Association of Women in Business) ordnade tillsammans med Internationella arbetsorganisationen ILO en marknad för kvinnliga företagare. Under den dagen fick kvinnorna presentera sina företag. Med fanns både nybörjare och veteraner från alla möjliga branscher. Kvinnoföretagarförbundets ordförande Christine Mulundika var nöjd med marknaden.

Christine Mulundika, foto: Jenni Gästgivar Joyce Mibenge grundade företaget African Joy för åtta år sedan. Liksom Christine Mulundika ger hon råd åt nya kvinnliga företagare. Foto: Jenni Gästgivar

"Jag är stolt över de här kvinnliga företagarna som modigt visar sitt kunnande och sina produkter. De vill damma av gamla attityder och bygga en ekonomiskt självständig stat av Zambia tillsammans med männen."

Enligt Mulundika betyder männens stöd mycket för kvinnliga företagare. Ibland avgör mannens inställning om kvinnan blir företagare eller inte.

Beatrice Nyathandos man föreslog att hon skulle grunda ett eget textilföretag eftersom hon vantrivdes med sitt gamla arbete.

"Utan min man skulle jag inte ha gjort den livsomställningen. Han stödde mig både mentalt och ekonomiskt."

För några år sedan utvidgade Nyathando sin firma till ett wellness center där det finns en klädaffär, en skönhetssalong och en restaurang. Hon har förmedlat en positiv bild av företagarskapet till sina barn, för i vuxen ålder har de alla grundat egna företag de också.

 

arbete
handel