Finsk kunskap blir zambisk färdighet

I mars påbörjades Finlands geologiska forskningscentrals, Zambias gruvministeriums och Zambias universitet School of Mines sitt samarbetsprojekts tre veckor långa utbildningsperiod i Zambia. Utbildningsperioden är den sista delen av det projekt som inleddes i höstas.

Samarbetsprojektet intresserar de zambiska medierna. Foto: Teemu Toivola Samarbetsprojektet intresserar de zambiska medierna. Foto: Teemu Toivola

Projektet Geodata Management in Zambia Geosector Organizations: Evaluation and Capacity Building består av institutionellt samarbete som Finlands ambassad i Zambia har finansierat med sina anslag för lokalt samarbete. Avsikten är att förstärka samarbetet mellan finländska och zambiska aktörer. Det institutionella samarbetet är en ny form av bistånd vid sidan av det traditionella utvecklingsbiståndet.

Målet är utvecklingssamarbete som bygger på att den finska offentliga sektorns kunnande ska möta utvecklingslandets offentliga sektors behov.

Under utbildningsperioden undervisar man zambiska geologer i att producera och hantera geologisk information och att utnyttja geodataprogram planerade för behandling av sådan information.

Den ekonomiska utvecklingen medför större kunskapsbehov

Det långsiktiga målet är att samla in data om jordskorpan i Zambia och sparar uppgifterna så att alla som behöver dem har tillgång till dem. Projektet är viktigt: eftersom Zambia är beroende av sin gruvindustri behöver man känna till jordmånen och berggrunden.

Den geologiska kunskapens betydelse ökar hela tiden i Zambia. De senaste årens gynnsamma ekonomiska tillväxt har lett till mera byggande, och geologiska kunskaper gagnar också miljöforskningen.

Geologen Olli Rantala från Geologiska forskningscentralen tror att eventuella samarbetsprojekt gagnar Zambia exempelvis när det gäller elproduktionen. Samarbetet berikar också Zambias digitala, lättillgängliga informationstillgångar.

Med hjälp av geologisk information kan Zambia lokalisera vilka platser som bäst lämpar sig t.ex. för geotermisk energiuppsamling. Landets tilltagande elbrist blir inte löst av geotermisk energi, men den lösningen kan fungera i sådana situationer där den ökande levnadsstandarden leder till mera lokal elkonsumtion.

Ett teknologiskt efterblivet land står utanför de internationella marknaderna, konstaterade professor Imasiku Nyambe som talade vid utbildningsperiodens invigning.

Det är därför man i Zambia önskar att det samarbete som började som ett litet projekt ska expandera så att också Zambia får möjlighet att dra nytta av de internationella marknadernas allmänna utveckling.

Finlands ambassad i Zambia har stött projektet med 116 000 euro och man hoppas att projektet ska fortsätta. Den eventuella fortsättningen strävar man efter att stödja med hjälp av ett nytt instrument, det institutionella samarbetet.

Text och bild: Teemu Toivola, Lusaka 

Skribenten verkar som praktikant vid Finlands ambassad i Lusaka.