Monkey orange – hantverk mot avskogning

”Bevara träd för de kan tjäna dig” är det zambiska företaget Miapen crafts slogan.

Hundraprocentigt miljövänliga. Tillverkade av fallfrukt som knappt går att äta. Och för framställningen har inte ett enda träd behövt fällas.

Frukt från trädet monkey orange, foto: Annasirkku Tiilikainen Frukt från trädet monkey orange (Strychnos spinosa) skalas med ett särskilt redskap som har sitt eget underrede. Foto: Annasirkku Tiilikainen

Så här skulle Miapen crafts kunna marknadsföra sina produkter och vartenda ord är sant. Företaget använder monkey orangeträdets frukter som råvara.

De har lika många namn i Zambia som landet har språk – det vill säga ungefär 70 stycken. Trädet växer i Zambia och andra länder i södra Afrika.

Största delen av människorna som bor på Zambias landsbygd är beroende av naturresurser, men användningen sker inte på ett hållbart sätt. Skogens andel av arealen krymper hela tiden. En stor del av träden fälls för att man ska få kol till uppvärmning och matlagning.

Träet används också till att tälja vackra föremål av, och de är en försäljningssuccé ute i världen. Men småningom har folk börjar kräva produkter som är mera hållbara för miljön.

Råvaran tar aldrig slut

På språket bemba heter den lilla bruna monkey orangefrukten mukome, som betyder ”att döda ett litet djur”. Genom att kasta en mukome på sitt byte kan man döda djuret. Kasongole eller kaminu, som betyder ”svälja”, är lite mindre och gulaktig och den enda av monkey orangefrukterna som går att äta.

Än så länge har man inte använt monkey orange i lika stor utsträckning när man tillverkar afrikanska skallror som till exempel olika pumpaarter.

Familjeföretaget Miapen crafts är en föregångare i sin bransch.

”Bevara träd för de kan tjäna dig” är företagets slogan. Företaget är tio år gammalt och dess affärsidé är att utnyttja monkey orangefrukternas skal kommersiellt. Genom att använda de delar av träden som förnyar sig, frukterna, undviker man att fälla träd.

”Ett träd växer inte upp igen om man fäller det, men nya frukter kommer varje år. Och de många monkey orangearterna ger dessutom frukter på olika tider av året. Det ger människor hopp om fortsatta inkomster” förklarar företagets grundare Michael Mwandila.

När en skörd använts slut håller följande redan på att mogna. Råvaran tar inte slut så länge som man inte fäller träden.

Hantverk från Zambia

Den fyrtioåriga Mwandila lotsar sakta sin firma framåt och satsar särskilt på innovationer. Namnet har man fått finslipa.

”Miapen crafts” säger inte kunden någonting. Däremot lockar ”monkey orange” och stannar bättre i minnet. Företaget använde sig av sakkunskap som erbjöds och utvecklade en mera attraktiv, färggrann etikett där det står Monkey orange, hantverk från Zambia.

Turisternas krav uppfylls

En tömd monkey orangefrukt är lätt. Den är mycket mera hållbar som material än andra frukter och grönsaker, alltså redan i sig ett utmärkt bruksföremål.

Juldekorationer tillverkade av monkey orange. Foto: Annasirkku Tiilikainen Juldekorationer tillverkade av monkey orange. Foto: Annasirkku Tiilikainen

Dagens turister kräver förutom miljövänlighet produkter som är lätta att ta med sig eller skicka till hemlandet.

Den enda utmaningen är formen, som i de flesta monkey orangefrukters fall är naturligt rund. Men till exempel en del av juldekorationerna är platta, de har tillverkats av fruktens ”lock” som man sedan har limmat ihop mot varandra parvis.

Efter en ganska snabb tillverkningsprocess får man vackra prydnader att hänga i julgranen

Lokalbefolkningen gagnas

Företaget köper råvaran, det vill säga frukterna, från landsbygdens byar. I Zambia är största delen av marken av tradition gemensam mark (ungefär 90 %). Bara en liten del ägs av privata personer eller av staten. Därmed ingår förhandlingar med byhövdingar i processen, utan sådana har man inget på markerna att skaffa.

Man kan inte ge sig på träden med stöd i allemansrätten för någon sådan känner man inte till i Zambia.

Syftet är också att stödja lokalbefolkningen, förutom att främja miljön, bara man får lov att göra affärer. För somliga har frukterna blivit ett alternativ till utkomst genom träkolstillverkning. Men en hel del attitydarbete återstår. Och produktutveckling.

”För tillfället har vi cirka tiotusen frukter i lagret” berättar Mwandila.

Businesspartners efterlyses

Elijah Musukwa som ansvarar för produktionen visar tillsammans med sitt team hur man öppnar frukterna. Ur ett itusågat klot väller en massa fram som mest liknar hjärnsubstans. Den doftar sött och gott och trots dess utseende kan jag tänka mig att smaka på den.

Jag får också följa med hur skalet blir till en färdig produkt.

Man kan inte anklaga det här företaget för brist på innovationer. Mwandila och Musukwa och deras kumpaner har utvecklat speciella redskap för att bearbeta monkey orange. Även om grundmaterialet är en naturprodukt måste man skaffa färger, lack, tyger och blixtlås på annat håll.

Miapen crafts, eller Monkey orange som vi kan kalla företaget, fyller snart tio år, och har etablerat businesskontakter i Sydafrika och USA. Också i Finland kan man köpa deras produkter, via Kotimaa-bolagens webbhandel.

Men man behöver nya partners. Expansion är en efterlängtad utmaning men den har sina följder. ”Jag måste anställa mera personal och hitta ett mera hållbart sätt att förvara och hantera stora råvarumängder här i Zambias hetta” förklarar Mwandila. Entusiastiskt.

Annasirkku Tiilikainen

Skribenten är frilansjournalist bosatt i Zambia.

Artiklar försedda med skribentens namn som publicerats på global.finlands sidor representerar enbart skribentens åsikter.

handel
miljö