De finska företagens handelshinder varierar på exportmarknaderna – Utrikesministeriets omfattande utredning klar

Pressmeddelande 209/2005
30.6.2005


Gruppen bakom utredningen: handelssekreterare Johanna Silvander (t.v.), enhetschef Ilkka Saarinen, och projektassistent Selina Kangas (t.h.) med minister Lehtomäki. De finska företagens utrikeshandel är vanligtvis problemfri men höga tullavgifter, besvärliga tullprocedurer och tekniska handelshinder ställer hinder i vägen på vissa exportmarknader, framgår det av den utredning som utrikesministeriet har gjort för att kartlägga situationen. Till antalet förekommer de flesta hindren i Ryssland, Kina och USA. Av EU-länderna är de mest problematiska i detta hänseende Tysklands marknad och de baltiska staternas. Däremot fick Sverige, som är en av våra viktigaste handelspartners, anmärkningsvärt få omnämnanden.

Utredningens resultat grundar sig på en förfrågan som utrikesministeriet skickat till ungefär 3500 företag. Förfrågningen förverkligades i samarbete med Handels- och industriministeriet, Näringslivets centralförbund, Finlands företagare, Finpro och Centralhandelskammaren. I sina svar identifierar företagen cirka 950 problem som de anser utgöra hinder för handel. Omnämnandena gällde främst problem man stött på inom exportmarknaderna, men också importen nämndes i några fall.

Syftet med utredningen var att få en uppfattning om de problem finska företag möter, för att kunna informera företag om förhållandena inom exportmarknaderna och för att kunna skrida till åtgärder för att eliminera svårigheterna. ”Det handlar om en tjänst som utrikesministeriet erbjuder företagen, och syftet är att stöda finska företags export- och internationaliseringssträvanden” säger utrikeshandels- och utvecklingsminister Paula Lehtomäki. ”Det är företagens konkreta målsättningar och problem som utgör basen för Finlands handelspolitiska målsättningar, därför är en fortlöpande dialog mellan myndigheterna och företagen nödvändig. Jag uppmanar företag att också i fortsättningen aktivt hålla kontakt med utrikesministeriet och meddela om de stöter på hinder inom export, import eller investeringar, så att vi kan ta itu med åtgärder för att avlägsna dem.”

De handelshinder som kommit till myndigheternas kännedom försöker man eliminera genom förhandlingar i Världshandelsorganisationen WHO och genom att utnyttja Finlands och Europeiska kommissionens bilaterala förbindelser med sina handelspartners. Dessutom kan man smidigt lösa problem mellan EU-länder med hjälp av det så kallade SOLVIT-systemet (EU-myndigheternas inofficiella onlinebaserade system för att lösa problem på den inre marknaden).

Man kan meddela om handelshinder t.ex. på nätet med följande blankett:
formin.finland.fi/service/handel/handelshinder/(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)

Närmare upplysningar: handelssekreterare Johanna Silvander, enheten för marknadsinträdesärenden, tel. 09 160 55507, e-post [email protected], eller enhetens chef Ilkka Saarinen, tel. 09 160 56327












Utrikesministeriets utredning - finska(pdf)

Utrikesministeriets utredning - engelska (pdf)