Helsingforsprocessens medborgardiskussioner i Kuopio och Vasa

Pressmeddelande 143/2005
4.5.2004


Utrikesministeriets Europainformation och Helsingforsprocessen anordnar tillsammans med sina samarbetsparter för allmänheten öppna medborgardiskussioner om kontrollen över globaliseringen i Kuopio och Vasa den 9 maj 2005. Diskussionen i Kuopio hålls kl. 8.30-13.00 i MediTeknias auditorium vid Kuopio universitet. Diskussionen i Vasa hålls kl. 17.30-20.30 i Vasa universitets Levón-auditorium.

Temat för tillställningen i Kuopio är ”Hälsa, teknologi, globalisering och utveckling”. Ordföranden för riksdagens framtidsutskott Jyrki Katainen, statssekreterare Antti Mykkänen och professor Katri Vehviläinen-Julkunen håller anföranden om ämnet. Efter inläggen har publiken möjlighet att delta i debatten, som leds av ordföranden för Kuopio universitets delegation Mirja Ryynänen. Tillställningen öppnas av avdelningschef Hannu Kyröläinen från utrikesministeriet och Kuopio universitets rektor Matti Uusitupa.

Temat för tillställningen i Vasa är ”Kan man knyta en social dimension till den ekonomiska globaliseringen?”. Specialmedarbetare Elisabeth Rehn håller ett anförande om ämnet. I diskussionen deltar även riksdagsledamot Miapetra Kumpula och tidningen Pohjalainens chefredaktör Markku Mantila. Efter inläggen har publiken möjlighet att ställa frågor och delta i paneldebatten. Tillställningen öppnas av Vasa universitets rektor Matti Jakobsson, stadsfullmäktigeordförande Håkan Nordman och Helsingforsprocessens ambassadör Ilari Rantakari.

Evenemangen ingår i en serie regionala globaliseringsseminarier som anordnas av Helsingforsprocessen, utrikesministeriets Europainformation, organisationsnätverket ”den globala medborgarplattformen”, Finlands studentkårers förbund och Ylehjälpen. Syftet med diskussionerna är att erbjuda medborgarna en möjlighet att delta i diskussionen om kontrollen över globaliseringen och Helsingforsprocessens mål.

Diskussionerna är den tionde respektive den elfte av sammanlagt 13 tillställningar som sträcker sig till de flesta landskap i Finland. Nästa diskussion i serien "Världen i landskapet" anordnas i Villmanstrand den 18 maj, där utrikeshandels- och utvecklingsminister Paula Lehtomäki är huvudtalare. Diskussionsserien kulminerar den 23 maj i Seinäjoki med statsminister Matti Vanhanen som huvudtalare.

Helsingforsprocessen är ett gemensamt projekt mellan Finland och Tanzania som syftar till att främja nya metoder för att kontrollera globaliseringen. Processen når sin höjdpunkt under den Helsingforskonferens som hålls i september 2005 och resultaten från den kommer att stå till förfogande för FN:s generalförsamling samma höst.

Närmare upplysningar: Europainformationens chef Pirkko Hämäläinen, tfn 09 160 55813, mobiltfn 040 551 578, Helsingforsprocessens ambassadör Ilari Rantakari, tfn 040 709 4245, regioninformatör Martti Ruokolainen vid Europainformationen i Norra Savolax, tfn 040 510 7518, samt regioninformatör Harri Varhama vid Europainformationen i Österbotten, tfn 040 510 7519