Mikä on Schengen-viisumi?

Schengen-viisumi on maahantulolupa lyhytaikaista tai tilapäistä vierailua varten enintään 90 päiväksi 180 päivän ajanjaksolla. Yhden Schengen-maan viisumi oikeuttaa matkustamiseen kaikkien Schengen-maiden alueella, mutta sitä haetaan matkan pääkohdemaalta. Jos matkustat useaan eri Schengen-maahan, joista mikään ei ole pääkohdemaa, hae viisumia maalta johon tulet ensimmäiseksi.

Schengen-valtioita ovat Alankomaat, Belgia, Espanja, Islanti, Italia, Itävalta, Kreikka, Kroatia, Latvia, Liechtenstein, Liettua, Luxemburg, Malta, Norja, Portugali, Puola, Ranska, Ruotsi, Saksa, Slovakia, Slovenia, Suomi, Sveitsi, Tanska, Tšekki, Unkari ja Viro.

Viisumin myöntämisen edellytyksenä on, että poistut Schengen-alueelta ennen kuin viisumin voimassaoloaika päättyy. Lisäksi sinulla tulee olla riittävät rahavarat oleskelun kattamiseen ja matkan tarkoitukseen liittyvät selvitykset.

Viisumin myöntäminen perustuu EU:n yhteiseen viisumisäännöstöön (810/2009)(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan) ja 2.2.2020 alkaen sovellettavaan Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseen (EU) 2019/1155(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan) (muutokset viisumisäännöstöön).

Osa Schengen-valtioista edellyttää, että niitä kuullaan viisumihakemuksista, joita tiettyjen maiden kansalaiset jättävät muille Schengen-valtioille. Katso lista erityisryhmistä ja maista, joiden kansalaisia ennalta kuuleminen koskee (englanniksi)(Linkki toiselle web-sivustolle.).

Asiakaspalvelu: Pristinan-suurlähetystö

Edustuston asiakaspalvelu maanantaista perjantaihin 9-12, vain ajanvarauksella.

Maahantuloasioita koskevat tiedustelut puhelimitse maanantaisin, tiistaisin ja torstaisin kello 10-12, puh. +383 38 737 000. Voit lähettää tiedustelun myös sähköpostitse [email protected]

Oleskeluluvat

Oleskelulupa-asiakkaita palvellaan ainoastaan ajanvarauksella. Varaa aika sähköisestä ajanvarausjärjestelmästä.(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Passi- ja henkilökorttihakemukset, rekisteröinnit ja muut asiat

Vain ajanvarauksella. Ajanvaraukset ensisijaisesti sähköpostitse [email protected] 

Viisumihakemukset

Kosovon viisumivapaus astuu voimaan 01.01.2024. Lue lisää edustuston kotisivuilta.

Kosovossa oleskelevat viisumivelvollisen maan kansalaiset, joiden matkan pääkohdemaa Schengen-alueella on Suomi, hakevat Schengen-viisumia pääsääntöisesti kotimaassaan olevasta Suomen edustustosta. Viisumeita koskevat tiedustelut voi lähettää sähköpostitse osoitteeseen [email protected]

Yhteystiedot