Passin tai henkilökortin sähköinen hakeminen poliisilta

Poliisin sähköistä asiointipalvelu ei ole tarkoitettu ulkomailla asuville, mutta sen käyttöä ulkomailta käsin ei ole estetty. Tästä syystä palvelulle ei taata samaa palvelutasoa kuin Suomen rajojen sisällä. Edustustot eivät käsittele Poliisin verkkopalvelussa tehtyjä hakemuksia.

Tietyillä edellytyksillä passi tai henkilökortti voidaan myöntää ilman henkilökohtaista asiointia, mutta keskimäärin 50 prosenttia sähköisesti tehdyistä hakemuksista edellyttää henkilökohtaista asiointia poliisiasemalla.

Mikäli hakemuksesi edellyttää henkilökohtaista asiointia, on sen tapahduttava nimenomaan poliisiasemalla Suomessa, sillä ulkomaanedustustoissa  ei ole tarvittavia välineitä sähköisten hakemusten vastaanottoon ja täydentämiseen.

On hakijan omalla vastuulla huolehtia matkustamisesta Suomeen, jos hakemuksen käsittely edellyttää tunnistuskäyntiä poliisilaitoksella. Poliisi ei palauta suoritettua käsittelymaksua.  

Lisätietoja poliisin sähköisestä hakemuksesta ja niistä edellytyksistä, joiden täyttyessä henkilökohtaista käyntiä ei edellytetä, löytyy poliisin verkkosivuilta: Näin haet passia(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan) ja Näin haet henkilökorttia(Linkki toiselle web-sivustolle.).

Kun haet passia sähköisesti poliisin asiointipalvelusta ulkomailta käsin on syytä huomioida lisäksi ainakin seuraavat asiat: 

  1. Pystyt kirjautumaan poliisin asiointipalveluun Suomi.fi-tunnistuksen kautta. Suomi.fi-palvelussa voit käyttää pankkitunnistusta, mobiilivarmennetta tai henkilökortin kansalaisvarmennetta.
  2. Sähköiseen hakemukseen on liitettävä passikuva, joka on syötetty etukäteen poliisin valokuvapalvelimelle. Ulkomaalainen valokuvaamo ei pysty toimittamaan kuvia palvelimelle suoraan, mutta voit itse syöttää kuvaamosta saamasi kuvan sinne Suomi.fi-tunnistuspalvelun avulla. Suomessa toimivat valokuvaamot voivat tallentaa kuvia suoraan poliisin kuvapalvelimelle.
  3. Voit noutaa valmiin passisi tai henkilökorttisi vain Suomesta Matkahuollon noutopisteestä joko itse tai valtuuttamalla kirjallisesti jonkun muun henkilön noutajaksi. Noutajan on todistettava henkilöllisyytensä voimassa olevalla passilla tai henkilökortilla.
  4. Sähköisen hakemuksen käsittely saattaa edellyttää henkilökohtaista asiointia poliisiasemalla Suomessa.