Jordgubbsodlingen blomstrar i Kosovo

Brahim Balaj är jordbrukare i Kosovo och i majsolens sken skördar han jordgubbar på sina fält. Han gick över till jordgubbsodling på den lokala medborgarorganisationen Initiative for Agricultural Development of Kosovas (IADK) initiativ år 2008. Utrikesministeriet stödjer organisationen genom Kyrkans Utlandshjälp.

Zenel Bunjaku från IADK lär förvaltare Brahim Balaj hur man odlar jordgubbar. Foto: Maria Kankkunen Zenel Bunjaku från IADK lär förvaltare Brahim Balaj hur man odlar jordgubbar. Foto: Maria Kankkunen

IADK stödjer jordbruksutvecklingen i Kosovos nordliga och västra kommuner. Organisationens uppgift är att hjälpa jordbrukarna att komma igång så att de senare ska kunna driva verksamheten självständigt. IADK:s verksamhetsledare, agrologen Zenel Bunjaku, påpekar hur viktigt det är att man får jordbruksrådgivning vid sidan av konkret materiellt stöd.

I Kosovo är naturförhållandena för jordbruk gynnsamma men landsbygden är mycket fattig och jordbruket inte effektivt eftersom man inte har ägnat tillräckligt mycket uppmärksamhet åt att utveckla produktionsmetoderna. Samma situation rådde redan under den jugoslaviska tiden. Dessutom drabbades bland andra Skenderajområdet hårt av kriget under åren 1998-1999.

Odlarna deltar i kostnaderna

IADK:s personal väljer vilka jordbruk som beviljas stöd av dem som ansökt utgående från växtbetingelser och sociala faktorer. De gårdar som beviljas stöd deltar i projektets kostnader vilket gör att de binds starkare till verksamheten.

Balajs familj betalar 300 euro för sina växthus och jordgubbsplantor, vilket är ungefär 15 % av projektets totala kostnad. Summan är mycket stor för en enskild familj och Balaj lånade pengarna av en vän. Nu har han kunnat betala tillbaka pengarna med den vinst han fått från jordgubbsförsäljningen. 

Jordgubbssylt från Kosovo. Foto: Maria Kankkunen Jordgubbssylt från Kosovo. Foto: Maria Kankkunen

Organisationen stödjer också äppel- och grönsaksproduktion samt fjäderfäproduktion. Dessutom är ett av IADK:s viktigaste mål att utveckla mjölkproduktionen och mjölkuppsamlingen eftersom endast 10 % av den mjölk som produceras i Kosovo förs till mejerier för förädling.

Balaj säljer sina produkter till lokala handelsmän som hämtar dem direkt från gården. Dessutom säljer han själv jordgubbar vid vägkanten.

Inhemska jordbruksprodukter uppskattas inte

Ungefär 80 % av de frukter och grönsaker som säljs i Kosovo kommer från utlandet fast odlingsförhållandena i Kosovo är goda. Många väljer utländskt av på grund av imagen – man tror att utländskt är bättre. Också av denna orsak är det viktigt att garantera tillgång på lokala produkter, och deras kvalitet. Jordgubbssorterna på Balajs gård kommer från Italien och han anser att de håller mycket hög kvalitet.

Jordgubbsssäsongen på Balajs gård började i maj och pågår i cirka sex veckor. I år har tillväxten gått fint trots stora temperaturväxlingar och långa frostperioder. Balaj berättar att bären är mindre än i fjol. Han är ändå nöjd för jordgubbsodlingen har medfört bättre levnadsstandard för hans sex personers familj och gårdens skötsel sysselsätter hela familjen.

Maria Kankkunen

Skribenten genomgår arbetslivsträning vid Finlands ambassad i Pristina.

IADK:s projekt är en del av det stöd utrikesministeriet beviljar utvecklingssamarbetet i Kosovo

  • Utrikesministeriet stödjer Initiative for Agricultural Development of Kosova-organisationens verksamhet för att utveckla jordbruket genom Kyrkans Utlandshjälp. Först var det Lutheran World Federation som satte igång det hela men sedan år 2008 var IADK verkat som en självständig organisation.
  • År 2009 stödjer Kyrkans Utlandshjälp projektet med 228 000 euro och jordbrukarnas egen andel är ungefär 67 000 euro.
  • År 2009 var 113 familjer av mottagare av projektets fördelar.
  • Organisationen samarbetar bland annat med Mercy Corps gällande utbildningsarrangemang, och också med Danmarks KFOR-trupper.
  • Mottagarna bor i norra och västra Kosovo, kommunerna Vushtrri, Skenderaj, Mitrovica, Leposaviq och Zubin Potok, som delvis är multietniska och i synnerhet bebodda av albaner, serber och ashkaner. Att bistå minoriteter är en viktig del av projektet.
  • IADK ger råd och hjälp när de besöker gårdar, de ordnar olika slag av utbildning och publicerar broschyrer om jordbruk. Dessutom hjälper man mottagarna med försäljning och marknadsföring av produkterna.
  • IADK hjälper också till med verkställandet av Lutheranska världsförbundets kvinnoprojekts jordbruksinsats, som också får stöd från Finlands utrikesministerium.
  • Kosovo är Finlands viktigaste samarbetspartner på västra Balkan, och tvärgående teman är utvecklingen av stabilitet och säkerhet samt att åstadkomma ett hållbart samhälle på lång sikt, i synnerhet genom att stödja lokala projekt. I samarbetet med Kosovo koncentrerar sig Finland också starkt på undervisningssektorn och hälsovårdens utveckling.

 

landsbygd