EU-ministrarna behandlar situationen på Västra Balkan och i Zimbabwe

Statsrådets kommunikationsenhet
Utrikesministeriet

Pressmeddelande 123/2008
25.4.2008

EU:s råd för allmänna frågor och yttre förbindelser sammanträder den 28 och 29 april i Luxemburg. Från Finland deltar utrikesminister Alexander Stubb och migrations- och Europaminister Astrid Thors.

Den 11 maj är det parlamentsval och kommunalval i Serbien. Serbien har för avsikt att ordna val även i Kosovo. Kosovos regering och FN:s UNMIK-insats motsätter sig att valet ordnas av Serbien. EU önskar intensifiera sina relationer till Serbien. Man önskar särskilt stärka kontakterna mellan medborgarna bl.a. genom att utnyttja avtalen om viseringslättnader.

Tillnärmningen av Bosnien-Hercegovina har avancerat efter att landets parlament nyligen godkände två lagar som behandlar polisreformer. Ett centralt villkor för att stabiliserings- och associeringsavtalet mellan EU och Bosnien-Hercegovina ska kunna undertecknas är att lagarna godkänns.

Rådet kommer också att diskutera läget i Zimbabwe efter presidentvalet. Resultatet från valet som hölls i mars har fortfarande inte offentliggjorts. I en del av valdistrikten började man räkna om rösterna i april. EU fördömer faktumet att man inte offentliggjort resultatet av presidentvalet och kräver att det offentliggörs omedelbart.

Finland är oroad över den försämrade situationen för de mänskliga rättigheterna och det ökade våldet i Zimbabwe, vilket gör det svårt för väljarna att uttrycka sin verkliga åsikt. Finland betonar också det arbete som SADC, dvs. Södra Afrikas utvecklingsorganisation, samt Afrikanska unionen, gör för att påverka Zimbabwe.

När det gäller Mellanöstern kommer man att diskutera hur man kunde stödja den fredsprocess som startade vid konferensen i Annapolis i november 2007. Finland stöder de insatser kvartetten, dvs. FN, EU, Förenta staterna och Ryssland, gör i fredsprocessen. Man önskar en snar konkret förbättring av situationen på Västbanken och i Gaza. Israels löfte om färre vägspärrar på Västbanken är ett steg i rätt riktning, men åtgärderna för att förbättra palestiniernas rörelsefrihet bör fortsätta. För närvarande är de kolonier som Israel upprätthåller bland de största problemen i fredsprocessen. Finland anser att den verksamhet som Europeiska unionens polisuppdrag EUPOL-COPPS bedriver och som fokuserar på polisutbildningen på de palestinska territorierna är en viktig EU-insats.

Teman som också behandlas är bl.a. kommissionens meddelande om genomförandet av EU:s grannskapspolitik år 2007, lägesrapporter om Burma-Myanmar och Irak samt utvecklandet att relationerna mellan EU och Pakistan.

Ytterligare information: ambassadrådet Anne Huhtamäki, tfn (09) 1605 6097, utrikesministeriet, Europaavdelningen