Viseringsfriheten för Kosovo träder i kraft den 1 januari 2024 – anvisningar för resenärer

Bekanta dig omsorgsfullt med anvisningarna om resor och vistelse. Beslut om inresa till Finland och Schengenområdet fattas alltid av gränsmyndigheterna i varje målland. Undantaget från viseringskravet gäller vistelser på högst 90 dagar under en 180-dagarsperiod med ett pass utfärdat av Kosovo. Om du ska vistas längre i Schengenområdet, ta reda på om du ska ansöka om uppehållstillstånd på förhand. Om du ska arbeta i Finland ska du ansöka om uppehållstillstånd för arbetstagare på förhand.

Beräkning av resedagar

Visumfri vistelse möjliggör vistelse i Finland och Schengenområdet i högst 90 dagar alltid under en 180-dagarsperiod. När du passerar gränsen börjar antalet resedagar räknas från och med detta datum. Du får en inresestämpel i ditt pass.

Du ansvarar själv för att du reser antingen inom ramen för de dagar som visum tillåter eller inom ramen för visumfria dagar.

Du kan använda en räknare som finns på Europeiska kommissionens webbplats:

Calculator of travel days remaining under a Schengen short-stay visa https://ec.europa.eu/assets/home/visa-calculator/calculator.htm?lang=en(Länk till en annan webbplats.)

 

Jag reste till Finland redan före 01.01.2024. När måste jag lämna landet?

Resedagarna räknas från den dag då du anlände till landet. Ikraftträdandet av visumfriheten förlänger inte längden på den tillåtna vistelsen.

Om du har frågor om användningen av resedagar, kontakta Gränsbevakningsväsendet https://raja.fi/sv/kontaktuppgifter(Länk till en annan webbplats.)

 

Jag har redan spenderat 90 dagar på viseringsfria resor. När kan jag resa igen?

Om du redan har varit visumfri i 90 dagar ska du vänta ytterligare 90 dagar utanför Schengenområdet innan du kan resa visumfritt igen. Var uppmärksam på 90/180-dagarsregeln.

 

Jag har redan spenderat 90 dagar på resor, men jag har ett trängande behov av att resa till Finland eller ett annat Schengenland på nytt. Vad ska jag göra?

Om du har använt de visumfria dagarna till slut och har ett tvingande långvarigt behov att resa till exempel på grund av arbetsuppgifter eller studier, kontakta ambassaden.

Mer information om uppehållstillstånd finns på Migrationsverkets webbplats https://migri.fi/sv/uppehallstillstand(Länk till en annan webbplats.)

 

Vad frågar de mig på flygplatsen?

 

Mer information om gränsövergången finns på Gränsbevakningsväsendets webbplats https://raja.fi/sv/anvisningar-om-gransovergang-till-resenarer(Länk till en annan webbplats.)

Se till att du har med dig det resedokument som behövs och förbered dig på att besvara frågor om din vistelse i Finland.

Kontrollera att passet är giltigt tillräckligt länge. Passet ska vara giltigt i minst 3 månader efter det att du har lämnat Finland eller Schengenområdet.

Finlands ambassad i Pristina kan inte påverka gränsmyndigheternas beslut. Alla frågor som gäller gränspassage ska alltså ställas till gränsmyndigheterna.

 

Vad gör jag om jag reser till Finland via ett annat land?

Om du reser till Finland via en annan Schengenstat, beslutar gränsmyndigheterna i det landet om inresa till området. Om du tänker passera Schengengränsen till exempel via Ungern kan du kontakta de ungerska gränsmyndigheterna. Finlands ambassad i Pristina kan inte påverka gränsmyndigheternas beslut.

 

Tänk om jag vill vistas i Finland i mer än 90 dagar?

Om du reser till Finland för mer än 90 dagar måste du ansöka om uppehållstillstånd. Uppehållstillstånd ska sökas personligen. Du kan inte ansöka om uppehållstillstånd till exempel för din make eller arbetstagare. Om du befinner dig i Kosovo, boka tid på Finlands ambassad i Pristina. Om du är i Finland, boka tid hos Migrationsverkets serviceställe.

Mer information om uppehållstillstånd finns på Migrationsverkets webbplats https://migri.fi/sv/uppehallstillstand(Länk till en annan webbplats.)

 

Jag har fått ett jobb i Finland, vad gör jag?

Om du ska arbeta i Finland eller bedriva företagsverksamhet i Finland, behöver du i allmänhet uppehållstillstånd som beviljats av Finland. Om du befinner dig utomlands, gå till den finska beskickningen. Om du är i Finland, boka tid hos Migrationsverkets serviceställe.

Läs mer på Migrationsverkets webbplats https://migri.fi/sv/nar-du-kommer-till-finland-for-att-arbeta(Länk till en annan webbplats.)

Mer information om uppehållstillstånd för arbetstagare finns på Migrationsverkets webbplats. Listan över bilagor som krävs finns också på albanska till vänster på sidan https://migri.fi/sv/uppehallstillstand-for-arbetstagare(Länk till en annan webbplats.) 

 

Säsongsarbete vintersäsongen 2023–2024

Om du kommer till Finland för säsongsarbete, måste du ansöka om tillstånd för det. Tillstånd för säsongsarbete är visum för säsongsarbete, säsongsarbetsintyg eller uppehållstillstånd för säsongsarbete. Längden på din anställning inverkar på vilket tillstånd för säsongsarbete du ska ansöka om. Läs mer om tillståndsförfarandet på Migrationsverkets webbplats https://migri.fi/sv/sasongsarbete#langden(Länk till en annan webbplats.)

Arbeten som enligt säsongsanställningslagen räknas som säsongsarbete är till exempel arbete inom jordbruk och trädgårdsbranschen, skogsvårdsarbete och arbete inom turism. Säsongsarbete får utföras i högst 9 månader under en period av 12 månader. Om arbetet varar längre än 9 månader, ska du ansöka om normalt uppehållstillstånd för arbetstagare.

Före 01.01.2024

Om en säsongsarbetare inleder sina arbetsuppgifter innan visumfriheten träder i kraft, ska han eller hon som normalt ansöka om ett lämpligt visum för säsongsarbete eller uppehållstillstånd för säsongsarbetare.

Om anställningsförhållandet varar högst 90 dagar och anställningsförhållandet börjar innan visumfriheten träder i kraft, kan arbetstagaren ansöka om visum för säsongsarbete genom att lämna in visumansökan till viseringscentret på samma sätt som normalt.

Mer information om visumansökningar finns på viseringscentrets webbplats https://visa.vfsglobal.com/xkx/en/fin/(Länk till en annan webbplats.)

Om anställningsförhållandet varar längre än 90 dagar, ska arbetstagaren i vilket fall som helst ansöka om uppehållstillstånd för säsongsarbetare redan innan han eller hon anländer till landet och börjar arbeta.

 

Mer information om uppehållstillstånd för säsongsarbetare finns på Migrationsverkets webbplats https://migri.fi/sv/uppehallstillstand-for-sasongsarbete(Länk till en annan webbplats.)

01.01.2024

Om anställningsförhållandet varar högst 90 dagar och anställningsförhållandet börjar efter att visumfriheten har trätt i kraft, kan arbetstagaren ansöka om säsongsarbetsintyg hos Migrationsverket. Det är arbetstagarens ansvar att se till att han eller hon har visumfria dagar under hela säsongsarbetsintyget. Säsongsarbetsintyget förlänger inte visumfriheten i Finland.

Mer information om säsongsarbetsintyg finns på Migrationsverkets webbplats https://migri.fi/sv/intyg-for-sasongsarbete(Länk till en annan webbplats.)

 

Vart levereras uppehållstillståndskortet?

Om du har lämnat in din ansökan utomlands. Du får kortet via Finlands beskickning. 

Om du har lämnat in din ansökan i Finland. Kortet levereras till ditt närmaste DB Schenkers avhämtningsställe inom 2 veckor från det att beslutet har fattats.

Läs mer om uppehållstillståndskorten på Migrationsverkets webbplats https://migri.fi/sv/uppehallstillstandskort(Länk till en annan webbplats.)

 

ETIAS - det europeiska systemet för reseuppgifter och resetillstånd

Tidsplanen för införandet av ETIAS håller för närvarande på att utvärderas. Följ informationen på Gränsbevakningsväsendets webbplats.

ETIAS är ett system för förhandsregistrering likt ESTA som används i USA. En visumfri tredjelandsmedborgare som kommer från ett land utanför Schengenområdet ska ansöka om resetillstånd på förhand, så att personens förutsättningar för inresa kan bedömas redan innan personen anländer till gränskontrollen.

Gränsbevakningsväsendet är Finlands nationella ETIAS-myndighet. Mer information finns på Gränsbevakningsväsendets webbplats https://raja.fi/sv/etias-projekt(Länk till en annan webbplats.)

 

Vem berörs av visumfriheten?

Undantaget från viseringskravet gäller personer som innehar ett biometriskt pass utfärdat av Kosovo i enlighet med Internationella civila luftfartsorganisationens (ICAO) standarder. Frågor om Kosovos pass bör ställas till Kosovos myndigheter.

Läs mer på webbplatsen för Kosovos inrikesministerium, Ministry of Internal Affairs of the Republic of Kosovo https://mpb.rks-gov.net/?culture=en-gb(Länk till en annan webbplats.)

 

Hyödyllisiä linkkejä