Förhandsröstning i Kosovo vid EU-valet 2024

I Finland är valdagen för EU-valet söndagen den 9 juni 2024. Förhandsröstning i Kosovo ordnas vid ambassaden i Pristina på 29.-30.5.2024.

Förhandströstning i Kosovo vid EU-valet 2024

Utomlands ordnas förhandsröstning i 86 länder vid totalt 166 röstningsställen vid Finlands beskickningar eller deras verksamhetsställen. En del av röstningsställena har öppet enbart vissa dagar under förhandsröstningsperioden. Utrikesministeriet ansvarar också för att ordna förhandsröstningen på finska fartyg som rör sig utanför Finlands gränser under perioden för förhandsröstningen.

Det är justitieministeriet som har det övergripande ansvaret för att ordna val. På justitieministeriets webbplats vaalit.fi finns en lista över alla röstningsställen (Länk till en annan webbplats.) (Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster) och deras öppettider.  

Röstberättigade personer som befinner sig utomlands under förhandsröstningsperioden och på valdagen kan också rösta per brev från utlandet. Anvisningar för brevröstning finns på justitieministeriets valsidor.

 

Förhandsröstning i Kosovo:

 

Finlands Ambassad

Str. Perandori Justinian No.111, Pejton

10000 Pristina

Tel. +383 38 737 000

 

Öppet:

29.05. - 30.05.2024 kl: 10:00 - 18:00

 

Innan du tar dig till förhandsröstningsstället:

Ta med ett identitetsbevis, t.ex. ett av polisen utfärdat identitetskort, pass, körkort eller någon annan motsvarande handling försedd med foto.

Ta också med meddelandekortet (anmälan om rösträtt) som du fått med posten. Detta försnabbar röstningsförrättningen. Meddelandekortet måste dock inte vara med utan du får rösta även utan det. Om du av någon anledning inte har fått meddelandekortet kan du kontakta Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata (tfn 029 553 6370) att fråga om kortet och/eller uppgifterna på det.

Meddelandet om rösträtt sänds antingen per post eller elektroniskt i tjänsten Suomi.fi enligt väljarens egen anmälan. Mer information om tjänsten Suomi.fi finns på adressen suomi.fi/meddelanden (Länk till en annan webbplats.)(Länk till en annan webbplats.)

Mera information om förhandsröstning finns på adressen https://vaalit.fi/sv/forhandsrostning (Länk till en annan webbplats)(Länk till en annan webbplats.)