Finland gav muntligt yttrande om Kosovos självständighetsförklaring

Foto: Jeroen Bouman / ICJ. Foto: Jeroen Bouman / ICJ.

Finland deltog den 8 december i en muntlig förhandling i Internationella domstolen i ett ärende där domstolen ombetts ge ett rådgivande yttrande om huruvida Kosovos självständighetsförklaring är förenlig med folkrätten. Utrikesministeriets rättschef Päivi Kaukoranta och professor Martti Koskenniemi framförde det finländska yttrandet. Finland ansåg i sitt yttrande att Kosovos folk under rådande omständigheter hade rätt att utropa sig som självständig stat.

Det finländska muntliga yttrandet behandlade frågeställningen om lagligheten i självständighetsförklaringen trots att det inom folkrätten inte finns uttryckliga kriterier för vad som förutsätts av en (verkningsfull) självständighetsförklaring. Det har inte funnits någon klar, mekaniskt tillämplig norm för hur länder blir självständiga. Det finns heller inga regler för vilka institutioner som kan avge en självständighetsförklaring och vilka som inte kan det. En självständighetsförklaring bryter i praktiken alltid mot en stats inre normer – internationellt sett är den endast ett politiskt faktum.

Yttrandet betonade bland annat stödet för principen om folkens självbestämmanderätt, som uttalades i ställningstagandet av juristkommissionen som Nationernas förbund tillsatte i Ålandsfrågan. I undantagsförhållanden kan principen ge ett minoritetsfolk skäl att frigöra sig från moderlandet.

Yttrandet specificerade flera synpunkter som berör situationen i Kosovo. Viktiga aspekter för Kosovo är den våldsamma upplösningen av Socialistiska förbundsrepubliken Jugoslavien, Serbiens ensidiga åtgärder för att bryta ner Kosovos autonoma ställning liksom det systematiska förtrycket mot den albanska befolkningen i Kosovo, Kosovos övergång till internationellt styre och den resultatlösa FN-ledda förhandlingsprocessen. Dessa aspekter underbygger det exceptionella i omständigheterna och stöder genomförandet av självbestämmanderätten genom statlig självständighet.

Det finländska yttrandet kommenterade kort även den förhandlingsprocess som president Martti Ahtisaari ledde inom FN. 

ihmisoikeudet
kansainvälinen oikeus