Harjoittelu Pristinassa

Maria Palmu oli korkeakouluharjoittelussa Pristinassa 1.3.-2.6.2021

Aloitin harjoitteluni poikkeuksellisissa olosuhteissa koronapandemian jyllätessä maailmalla. Tarkoituksenani oli alun perin aloittaa harjoittelu jo maaliskuussa 2021, mutta epäonnekseni lentokoneeni nousi tällöin kohti Pristinaa samana päivänä, kun WHO julisti maaliskuussa 2020 maailmanlaajuisen pandemian. Niinpä olin jo kerran Kosovoon päästyäni joutunut pakkaamaan laukkuni, nielemään pettymykseni ja suuntamaan takaisin kotiin Suomeen. Onnekseni kuitenkin seuraavana keväänä, maaliskuussa 2021, olin jälleen matkalla Kosovoon.

 

Olen valtiotieteiden opiskelija Jyväskylän yliopistosta ja toiveenani on kansainvälinen ura turvallisuuden, rauhanvälityksen ja ihmisoikeuksien parissa. Maisterin opinnoissani olen suorittanut kriisin ja turvallisuuden opintokokonaisuuden, joka keskittyy tutkimaan konflikteja, jännitteitä sekä väkivallan syitä ja lieventämisstrategioita. Tätä viitekehystä vasten Kosovo ja Länsi-Balkan ovat mitä mielenkiintoisimpia ja hedelmällisimpiä harjoittelukohteita tutustua jännitteiden syihin, konfliktien ennaltaehkäisyyn, diplomatiaan sekä rauhanprosessin eri vaiheisiin.

 

Kolmen kuukauden harjoittelujaksoni tuntui hurahtavan ohi hetkessä! Saavuin poliittisesti hyvin mielenkiintoiseen aikaan Kosovoon. Maan hallitus oli kaatunut edellisenä vuonna, uudet vaalit oli käyty ja voittaja selvinnyt, mutta nyt jännitettiin, saataisiinko hallitusta muodostettua ja presidentti valittua. Tämä tarjosi mitä oivallisimman ikkunan niin Kosovon kuin myös laajemmin Länsi-Balkanin politiikan voimasuhteisiin sekä yhteiskuntaan.

 

Harjoitteluni oli monipuolinen ja kokonaisvaltainen kokemus, jota osaltaan poikkeusolot sävyttivät lisäten ylimääräisen oppimisen kerroksen: etätyön. Etätyö suurlähetystössä oli opettava ja mielenkiintoinen kokemus, mutta onnekseni tartuntatilanne maassa alkoi kevään mittaan helpottaa ja pääsin myös kokemaan tavallista arkea lähetystöllä. Työskentely suurlähetystössä ylitti kaikki odotukseni. Tehtävät olivat mielenkiintoisia, innostavia ja palkitsevia. Vastuualueeni oli monipuolinen ja työnkuvani koostui poliittisesta raportoinnista sekä korkean tason vierailujen avustamisesta. Pääsinkin osallistumaan useisiin korkean tason kohtaamisiin, kuten Kosovon presidentin sekä eri ministereiden tapaamisiin.  Avustin myös Kosovosta käsin Helsingin Sanomia saamaan yhteyden presidentin kansliaan. Tämän lisäksi pääsin poikkeusoloista huolimatta osallistumaan niin etänä kuin myös paikan päällä erilaisiin konferensseihin, kokouksiin ja tapahtumiin.

 

Ilmapiiri suurlähetystöllä oli mitä vastaanottavin ja miellyttävin. Kollegani olivat erittäin kannustavia ja työilmapiiri oli turvallinen, mikä tarjosi mitä parhaimmat puitteet kehittymiseen ja omien taitojen kartoittamiseen. Sain hoidettavaksi tehtäviä, jotka olivat innostavia ja mielenkiintoisia, sekä joihin pääsin soveltamaan koulussa oppimaani. Tämä oli hyvin opettavaista, sillä valtio-oppi on hyvin teoreettista, joten harjoittelun tarjoama käytännön kokemus oman akateemisen osaamisen soveltamisesta oli tervetullut oppi. Harjoittelijana arvostin erityisesti sitä, että sain palautetta työni jäljestä, ja tällä oli hyvin merkittävä rooli ja suuri vaikutus siihen, kuinka opin tunnistamaan osaamiseni ja kykyni. Lisäksi mielenpainuvaa ja varmuuttani lisäävää oli se, kuinka kollegani olivat kiinnostuneita näkemyksistäni ja kannustivat minua osallistumaan keskusteluihin. Erityisen upea hetki oli se, kun suurlähettiläs Stjernvall kertoi minulle, että aloittaa kouluttamaan minua osallistumaan keskusteluihin korkean tason vierailuilla, kun siihen mennessä tehtäväni oli ollut muistiinpanojen kirjaaminen keskustelujen pohjalta. Itse asiassa ensimmäinen vierailu, jossa pääsin tekemään oman avauksen kysymyksen esittämiseen, oli Kosovon presidentin tapaaminen! Pristinan suurlähetystö todella otti minut vastaan sekä näki vaivaa, jotta saisin harjoittelusta mahdollisimman paljon irti. Tämän näen olevan yksi tärkeimmistä onnistuneen harjoittelun meriiteistä, eikä vastaavanlainen kannustus ja panostus harjoittelijaan ole mikään itsestäänselvyys. 

 

Maana Kosovo on myös mitä upein! Ravintolakulttuuri kukoistaa ja ruoka on hyvää sekä edullista, halutessaan opiskelijanakin on mahdollista syödä ulkona joka päivä. Maan luonto on myös todella kaunista! Lumihuippuiset vuoret ja alkukesän vihreät niityt saavat kaiken hehkumaan. Naapurimaat ovat myös ajomatkan päässä ja näihin on helppo lähteä viikonlopuksi tutustumaan. Kaiken lisäksi paikalliset ovat hyvin ystävällisiä ja mukavia. Harjoittelu Pristinan suurlähetystössä oli upea ja opettavainen kokemus.