Maa-analyysi: Vietnamin markkinamahdollisuudet suomalaisyrityksille 2022

Vietnam on Kaakkois-Aasian nopeimmin kasvavia talouksia. Vietnamin pitkäjänteinen sitoutuminen kansainväliseen talouteen ja vapaakauppaan sekä vuonna 2020 voimaan astuneen EU-Vietnam vapaakauppasopimuksen (EVFTA) odotetaankin tarjoavan uusia mahdollisuuksia myös suomalaisyritysten pääsylle Vietnamin markkinoille. Suomen kannalta lupaavin ja suurin kaupallinen potentiaali liittyy energia- ja luonnonvara-aloihin. Suomi tunnetaan Vietnamissa tietoyhteiskuntana, joka panostaa laadukkaaseen opetukseen ja korkean teknologian hyödyntämiseen.

Vietnam on Kaakkois-Aasian nopeimmin kasvavia talouksia. Covid-19 pandemian aiheuttamasta taantumasta huolimatta Vietnamin BKT:n kasvu viime vuonna oli arviolta 2 – 2,5 %. Alkuvaiheen jyrkkien rajoitustoimien jälkeen Vietnam on muuttanut politiikkaansa ja yrittää nyt sopeutua pandemian olosuhteisiin avaamalla taloutta. Tälle vuodelle ennakoidaan n. 2 % kasvua, joka poikkeaa suuresti alkuvuoden positiivisimmista ennustuksista. Matkustamiseen ja liikkumisrajoituksiin liittyvä epävarmuus jatkuu pandemiatilanteesta ja monimutkaisen hallintorakenteen toimeenpanokyvystä johtuen.

Vietnamin yksipuoluejärjestelmässä valtaapitävän kommunistisen puolueen tavoitteena on varmistaa maan itsenäisyys ja koskemattomuus sekä vakaa yhteiskunnallinen kehitys.  Kauppa ja investoinnit ovat keino kehittää maata, parantaa elinoloja ja turvata yhteiskuntarauha sekä ylläpitää suhteita ulkovaltoihin. 

Vietnamin pitkäjänteinen sitoutuminen kansainväliseen talouteen ja vapaakauppaan sekä vuonna 2020 voimaan astuneen EU-Vietnam vapaakauppasopimuksen (EVFTA) odotetaankin tarjoavan uusia mahdollisuuksia myös suomalaisyritysten pääsylle Vietnamin markkinoille.

Vaikka Vietnam onkin integroitunut maailmantalouteen, liiketoimintaympäristö Vietnamissa on kuitenkin edelleen varsin haastava ja vaikeaselkoinen.  Taloudellisesta avautumisesta huolimatta maassa vallitsee vahva protektionistinen tendenssi ja etenkin tariffien ulkopuoliset kaupanesteet voivat olla yllättäviä ja vaikeasti ennakoitavia. Näissä tilanteessa pitkäjännitteisyys sekä luotettava paikallinen yhteistyökumppani tai pitkäaikainen oma läsnäolo on välttämätöntä. Suurlähetystö palvelee ja tukee yrityksiä markkinoillepääsyongelmissa parhaansa mukaan.

Suomen kannalta lupaavin ja suurin kaupallinen potentiaali liittyy energia- ja luonnonvara-aloihin. Vietnam on ilmoittanut vähentävänsä hiilidioksidipäästöjä 9 % vuoteen 2030 mennessä BAU-tasoon verrattuna sekä tavoittelevansa hiilineutraalisuutta vuoteen 2050 mennessä siirtymällä uusiutuviin energiamuotoihin sekä kehittämällä älykästä sähköverkkoa ja lisäämällä energiantuotannon joustavuutta.  Maan jätehuolto aiotaan uudistaa siten, että vain 10% jätteestä päätyisi kaatopaikoille. Jätteiden lajittelu, uusiokäyttö sekä energiahyödyntäminen sekä ilman ja veden laadun parantaminen ovat aloja, joissa Vietnam tarvitsee teknologiaa ja osaamista, joita suomalaisyrityksillä on tarjolla.  Vietnam on viidenneksi suurin puutavaran viejä ja investoi tuotannon modernisointiin ja jalostusasteen nostamiseen. Suomalaisyritykset voivat tarjota teknologiaa ja ratkaisuja koneiden ja laitteiden sekä automaation avulla. IT-alan arvioidaan kasvavan lähivuosina 10-15% vauhtia. Erityisesti ohjelmistokehitys ja -palvelut tarjoavat huomattavaa kasvupotentiaalia niin yksityisellä kuin julkisella sektorilla. Kasvua vauhdittaa Vietnamin hallituksen lanseeraama, kansalaisten elintason kohentamiseen tähtäävä digitalisaatio-ohjelma kattaa hallinnon, talouden ja yhteiskunnan toiminnot. Vapaakauppasopimuksen myötä toteutuva tariffien lasku on avannut uusia mahdollisuuksia elintarvikeviennille Vietnamiin. Vaurastuva keskiluokka kuluttaa yhä enemmän maito-, liha- ja kalatuotteita, joita on tarjolla myös Suomesta.

Suomi tunnetaan Vietnamissa tietoyhteiskuntana, joka panostaa laadukkaaseen opetukseen ja korkean teknologian hyödyntämiseen. Koulutus on sektori, jossa nämä vahvuudet voidaan yhdistää Suomen maakuvaa tukevalla tavalla, olipa kysymys opiskelijoiden ja tutkijoiden liikkuvuudesta tai opetukseen liittyvän teknologian tai palveluiden tarjoamisesta Vietnamissa.