Suomi tavoittelee korkeantason junayhteyksiä Pietariin ja Moskovaan


Suomen tavoitteena on luoda nopea junayhteys Helsingistä Pietariin sekä kansainväliset mitat täyttävä yöjunayhteys Helsingin ja Moskovan välille, totesi Suomen Venäjän-suurlähettiläs René Nyberg tiistaina VR:n Moskovan-edustuston kymmenvuotisjuhlassa.

Kolmen tunnin junayhteys Pietariin vaatii ratainvestointeja sekä tulli- ja rajamuodollisuuksien sopeuttamista aikatauluun, sanoi Nyberg. Matkustajaliikenne maiden välillä on viime vuosina kasvanut voimakkaasti, lähinnä Venäjältä Suomeen. Jotta suomalaiset ja ylipäätänsä ulkomaiset turistit löytäisivät jälleen Pietarin ja Moskovan, tarvitaan myös muita palveluja, kuten keskihintaisia hotelleja ja latinalaiskielisiä opasteita.

Pietarin nopean junayhteyden jälkeen seuraava askel on yöjunayhteys Moskovaan, mikä Nybergin mukaan edellyttää uutta vaunukalustoa ja rajamuodollisuuksien muuttamista lentoliikkennemäisiksi. Toisin sanoen rajanylityksen olisi tapahduttava ilman tarkastuksia, jotka hoidettaisiin Helsingissä ja Moskovassa.

Nyberg muistutti myös, miten Suomesta hoidettiin säännöllisiä rahtikuljetuksia Venäjän kautta Afganistanin rajalle aina 90-luvun alkuun asti. ”Nyt me tarjoamme tätä koeteltua reittiä kansainväliselle yhteistyölle yhteistyössä Venäjän ja Uzbekistanin rautateiden kanssa”, sanoi Nyberg.






Suurlähettiläs René Nyberg: Tulevaisuuden junayhteys

Venäjä
liikenne
rajanylityspaikat
rajavalvonta