Ministeri Vilén edistää suomalaista vientiä ja investointeja Latinalaisessa Amerikassa


Ministeri Vilén edistää suomalaista vientiä ja investointeja Latinalaisessa Amerikassa, Suomen ja Uruguayn välinen investointisuojasopimus allekirjoitetaan Montevideossa.

Ulkomaankauppaministeri Jari Vilénin vienninedistämismatkan Brasilian osuudella ministeri tapasi tiistaina Brasilian kehitys-, teollisuus- ja kauppaministeri Sergio Silva do Amaralin ja muita brasilialaisministereitä. Ministerit kävivät keskusteluja maidemme välisten taloussuhteiden kehittämisestä. Vilén puhui myös suomalaisyritysten kokemista ongelmista työlupakäytäntöjen suhteen Brasiliassa.

Eilen ministeri Vilén tutustui Sao Paolossa Telexpo 2002 messuilla esittäytyvien suomalaisyritysten messuosastoihin. (Nokia,Tecnomen, Comptel, SmartTrust, Stonesoft sekä Sonera).

Tänään torstaina ministeri Vilén allekirjoittaa Suomen ja Uruguayn välisen sijoituksia edistävän ja suojaavan sopimuksen Montevideossa. Uruguayn puolelta sopimuksen allekirjoittaa valtiosihteeri Guillermo Valles.

Sopimuksella Suomi pyrkii turvaamaan elinkeinoelämämme toimintaedellytykset Uruguayssa. Sopimus suojaa sijoituksia poliittiselta riskiltä ja lisää sijoitusympäristön ennakoitavuutta. Sopimus edellyttää suomalaisten sijoitusten syrjimätöntä kohtelua muiden maiden sekä maan omien yritysten sijoituksiin nähden. Sopimuksella taataan sijoitettujen varojen ja niiden tuottojen vapaa siirtomahdollisuus maahan ja sieltä pois. Edelleen, sopimus velvoittaa korvaamaan pakkolunastuksesta, takavarikosta ja vahingon aiheuttamisesta syntyvät vahingot.

Suomen vienti Uruguayhin on viime vuosina ollut 8-9 miljoonaa euroa koostuen paperista, väriaineista ja telekommunikaatiolaitteista. Suomi tuo Uruguayista elintarvikkeita, nahkoja ja tekstiilejä. Tuonti on kuitenkin vähäistä. Uruguayssa on suomalainen istutusmetsähanke. Tämä 1990-luvun alussa perustettu hanke on yleisemminkin lisännyt Uruguayn kiinnostavuutta investointikohteena.

Suomella on voimassa investointisuojasopimukset 38 maan kanssa. Latinalaisen Amerikan maista sopimukset on jo tehty Argentiinan, Chilen, Ecuadorin ja Meksikon kanssa ja ratifiointikäsittelyssä ovat lisäksi Brasilian, Dominikaanisen tasavallan, Costa Rican ja Kuuban sopimukset.

Lisätietoja investointisuojasopimuksesta antaa lähetystöneuvos Jukka Nystén, ([email protected]) p. 09-1341 5071, matkan muusta osuudesta lehdistöavustaja Paula Parviainen, p. 09-1341 5356.