Open Skies -fördraget skapar förtroende och säkerhet och är en del av den Europeiska rustningskontrollen


“Open Skies -fördragets yttersta syfte är mer förtroende och säkerhet. Fördraget kan användas för att öka öppenheten och transparensen, kontrollera efterlevnaden av överenskommelserna om rustningskontroll och förstärka den konfliktförebyggande kapaciteten och krishanteringen”, sade utrikesministeriets understatssekreterare Jaakko Laajava i Mariehamn på onsdagen den 27.mars.Han förklarade Finlands ansökan om medlemskap i fördraget inför lagtingets självstyrelsepolitiska nämnd. Det har nyligen uppstått en diskussion om Finlands medlemskap kan gå emot Ålands demilitariserade status. “Open Skies betjänar fredens sak på samma sätt som t.ex. konventionen angående Ålandsöarnas icke-befästande och neutralisering. OS skapar förtroende för att icke-befästandet fungerar. De demilitariserade Spetsbergen hör t.ex. till OS-området”, berättade Laajava.

Han påminde om att “då Open Skies-fördraget förhandlades fram i början av 1990-talet var det kalla kriget över och syftet var att förstärka fred, stabilitet och gemensam säkerhet från Vancouver till Vladivostok. Fördraget undertecknades vid OSSE-uppföljningsmötet i Helsingfors 1992, och det trädde i kraft i början av 2002. I och med detta kunde Finland och Sverige, som hittills hade varit observatörer, också söka om medlemskap. I de säkerhets- och försvarspolitiska redogörelserna (1995, 2001) till Riksdagen har Finlands regering uttryckt vår vilja att bli medlemmar i fördraget.

Open Skies-observationsflygningarna sker med icke-bestyckade flygplan. Det finns en kvot för flygningarna och endast några per år kommer att gälla Finland. Fördraget bygger på principen om fullständig territoriell öppenhet. Den största frågan under förhandlingarna gällde att uppnå samförstånd om att värdstaten inte skall avgränsa det territorium som observeras. Om Finland nu skulle kräva ett territoriellt undantag till fördraget, kunde det väcka uppmärksamhet att vi inte är beredda att tillåta internationell observation i ett område, som är demilitariserad under en internationell konvention.”

Ytterligare information: enhetschef Elina Kalkku, utrikesministeriet, tel 09 1341 5480 och ambassadrådet Hannele Voionmaa, tel 09 1341 5482






Laajavas redogörelse

kriisinhallinta