Suomi jatkaa pitkäaikaista tukeaan Unescon koulutus- ja viestintäsektoreille

Suomi allekirjoitti Unescon kanssa rahoitussopimukset koskien tukea järjestön koulutus- ja viestintäsektoreille. Koulutussektorilla Suomi jatkaa pitkäaikaista rahoitustaan CapED-ohjelmalle, jolla tuetaan kapasiteetinrakennusta kehittyvissä maissa. Viestintäsektorilla Suomi jatkaa rahoitusta mediakehitystä kehittyvissä maissa tukevalle IPDC-ohjelmalle.

Suurlähettiläs Tuomas Tapio ja pääjohtaja Audrey Azoulay

Suomi allekirjoitti Unescon kanssa rahoitussopimukset koskien tukea järjestön koulutus- ja viestintäsektoreille. Koulutussektorilla Suomi jatkaa pitkäaikaista rahoitustaan CapED-ohjelmalle, jolla tuetaan kapasiteetinrakennusta kehittyvissä maissa. Viestintäsektorilla Suomi jatkaa rahoitusta mediakehitystä kehittyvissä maissa tukevalle IPDC-ohjelmalle. Kaksivuotisesta sopimuksesta 2 miljoonaa euroa suuntautuu CapED-ohjelmaan, 400 000 euroa IPDC-ohjelmaan. Suomi on tukenut ohjelmia vuodesta 2003.

”Unescon toiminta on erittäin arvostettua monien globaalien haasteiden osalta. Tämä tuli esiin myös järjestöstä hiljan tehdyssä MOPAN-arvioinnissa. Suomi on pitkään tukenut Unescoa ja sen tärkeää roolia YK-järjestelmässä, erityisesti koulutuksen ja sananvapauden aloilla”, suurlähettiläs, Suomen pysyvä edustaja Unescossa Tuomas Tapio totesi allekirjoitustilaisuudessa.

Pääjohtaja Audrey Azoulay kiitti Suomea pitkäaikaisesta luottamuksesta järjestön työtä kohtaan. ”Tämä kumppanuus vahvistaa perustavanlaatuisen suuntauksen monissa maissa, jotka investoivat pitkäaikaisiin, yhteiskunnallista muutosta tukeviin hankkeisiin, kuten koulutukseen ja sananvapauteen”, Azoulay sanoi.

Kehittyvien maiden koulutussektorin tukemiseen keskittyvä CapED-ohjelma edistää kestävän kehityksen koulutustavoitteen SDG 4:n toteuttamista politiikan, suunnittelun ja seurannan avulla kansallisissa koulutuspolitiikoissa. Lisäksi ohjelma vahvistaa työelämäntaitoja lukutaidon ja TVET-koulutuksen aloilla sekä kehittää koulutuksen laatua opettajien kautta. Ohjelman poikkileikkaavana prioriteettina on sukupuolten tasa-arvo.

Kansainvälinen viestinnän kehitysohjelma IPDC on sananvapauteen ja mediakehitykseen keskittyvä ohjelma, joka edistää sananvapautta kehittyvissä maissa. Ohjelma myös monipuolistaa maiden viestintärakenteita tukemalla riippumatonta mediaa. IPDC on suuntautunut viime vuosina myös toimittajien turvallisuuden edistämiseen. IPDC:lla on tärkeä rooli erityisesti kestävän kehityksen tavoitteen SDG 16:n seurannassa.

CapED-ohjelma(Linkki toiselle web-sivustolle.)

IPDC-ohjelma (Linkki toiselle web-sivustolle.)

MOPAN-arviointi(Linkki toiselle web-sivustolle.)

​​​​​​​Juttu Unescon sivuilla(Linkki toiselle web-sivustolle.)