Utrikeshandelsminister Vilén: "Utmärkt att livsmedelsverket kommer till Finland"

Beslutet om placereringen av EU:s livsmedelsverk (EFA) var en seger för Finland, sade utrikeshandelsminister Jari Vilén. Det har varit en utdragen kamp om placeringen av byrån, och den har temporärt inlett sitt arbete i Bryssel med en styrka på 50 personer. Fjorton EU-länder har stött Helsingfors som hemvist för EFA. Ärendet har beretts av både politiker och tjänstemän. "Resultatet är ett lyckligt slut i en tuff förhandlingsprocess. Finland står redo att ta emot EU-ämbetsverket som i framtiden kommer att kunna sysselsätta upptill 200 personer.

Staatsminister Paavo Lipponen och Italiens premiärminister Silvio Berlusconi kom igår överens om att placera EFA i Finland. Parma i Italien skulle få en egen, helt separat byrå, som skulle koncentrera sig på ursprungsmärkningen - och certificeringen av EUs lantbruksprodukter samt befrämjandet av europeisk livsmedelskultur. Italien önskar att man kunde besluta i ärendet redan under det grekiska ordförandeskapet, och Vilén anser det vara en god målsättning.

I jämlikhetens namn var det viktigt att få ett EU-ämbetsverk till Finland eftersom ett sådant inte ännu finns här, konstaterade ministern Vilén har även tidigare talat om behovet att rationalisera verksamhetsfusionerna och anser den nu uppnådda kompromissen vara mycket bra.

Ytterligare information: specialrådgivare Ukko Metsola, tel 040 751 5173.





EU
elintarvikkeet