Afrikan kehitysrahaston lisärahoituksesta sovittiin Oslossa

Oslossa tiistaina 24.9. kokoontunut 24 maan edustajisto on päättänyt Afrikan kehitysrahaston lisärahoituksesta. Kehitysrahaston yhdeksännen rahoituskierroksen kokonaissumma on noin 3 miljardia euroa. Suomen osuus lisärahoituksesta on 1,5 prosenttia, hieman yli 51 miljoonaa euroa. Summa maksetaan useammassa erässä vuosien 2004-2013 aikana.

Päätös vahvistaa kehitysrahaston asemaa Afrikan kehityksen tukemisessa.
Suomi yhdessä monien muiden rahoittajamaiden kanssa korostaa, että rahaston tukeminen on konkreettinen toimi YK:n millennium-huippukokouksen hyväksymän vuosituhatjulistuksen tavoitteiden saavuttamiseksi sekä Monterreyn kehitysrahoituskonferenssin ja Johannesburgin kestävän kehityksen huippukokouksen lupausten lunastamiseksi. Suomen mielestä rahastolla on myös keskeinen tehtävä Afrikan oman kehitysaloitteen NEPADin (New Partnership for Africa's Development) tukemisessa.

Afrikan kehitysrahaston tärkein tavoite on Afrikan köyhyyden vähentäminen. Taloudelliseen kasvuun ja tuottavuuteen panostaminen ovat keskeisiä välineitä tämän tavoitteen saavuttamiseksi. Rahaston toiminnassa korostetaan Afrikan maiden omien köyhyydenvähentämisstrategioiden tukemista sekä Afrikan maiden omaa kehitystahtoa ja omistajuutta. Ensimmäistä kertaa lisärahoitusneuvotteluihin osallistui myös Afrikan maiden hallitusten ja kansalaisjärjestöjen edustajia.

Päätetty lisärahoitustuki kohdistetaan peruskoulutukseen ja terveydenhuoltoon, hi-viruksen ja aidsin vastaiseen työhön, vesihuoltoon ja sanitaatioon, maatalouteen ja maaseutukehitykseen, hyvään hallintoon sekä investointien edistämiseen tarvittavan suotuisan toimintaympäristön tukemiseen. Oslossa sovittiin lisäksi, että rahoituksesta aiempaa huomattavasti suurempi osa, 18-21 prosenttia, annetaan lahja-apuna, ei luottoina.

Afrikan kehitysrahasto ADF on Afrikan kehityspankkiryhmään kuuluva, ns.
pehmeäehtoista luotonantoa harjoittava organisaatio. ADF aloitti toimintansa vuonna 1974, ja sen rahoituksen kokonaisarvo on tähän mennessä ollut lähes 16 miljardia euroa. Kehityspankkiryhmän päämaja on Abidjanissa Norsunluurannikolla.

Lisätietoja antavat ulkoasianministeriössä kehitysrahoituslaitosten yksikön päällikkö Pasi Hellman, puh. 040-5111652,sähköposti [email protected] ja tiedottaja Marja-Leena Suvanto, puh. (09) 1605 6379, sähköposti [email protected].









Kehitysyhteistyön verkkopalvelu global.finland.fi(Linkki toiselle web-sivustolle.)