Ulkomaalaiset työntekijät ovat löytäneet In To -palvelupisteen

Kelan ja Verohallinnon yhteisen In To -palvelupisteen toimintaa jatketaan ainakin vuoden 2010 loppuun saakka. Marraskuussa vuoden täyttäneessä palvelupisteessä neuvotaan ulkomailta Suomeen tulevia työntekijöitä alkuvaiheessa.


In To -palvelupisteessä on tähän mennessä annettu neuvoja yli 3 000 pääkaupunkiseudulle töihin, yrittäjäksi tai opiskelemaan saapuvalle ulkomaalaiselle sekä ulkomaista työvoimaa käyttäville työnantajille. Suurimmat asiakasryhmät ovat tulleet Virosta, Venäjältä, Intiasta sekä Englannista. In To:n kielitaitoiset virkailijat palvelevat mm. englanniksi, viroksi, venäjäksi ja hindiksi. Usein asiakkaan kanssa laitetaan vireille sosiaaliturvaan ja verotukseen liittyvät asiat.

  Toiminta-ajatus on otettu hyvin vastaan. Asiakkaat ovat kiittäneet sitä, että he voivat hoitaa yhden käynnin aikana monta asiaa ja vielä omalla äidinkielellään, kertoo apulaisverosihteeri Anna Öhman Verohallinnosta.

 Työperäisille maahanmuuttajille on tärkeää, että maahanmuutto tehdään mahdollisimman helpoksi, koska heillä on usein hyvin vähän tukiverkostoja Suomessa.

 –  Lähtömaasta riippuen asiakkaat eivät välttämättä esimerkiksi tiedä, että heidän on itse haettava sosiaaliturvaa, koska heidän kotimaassaan on erilainen sosiaaliturvajärjestelmä. Usein otetaan Kelaan yhteyttä vasta siinä vaiheessa, kun henkilö jää työttömäksi, jolloin heillä ei välttämättä ole enää edellytyksiä päästä Suomen sosiaaliturvan piiriin, Kelan Kampin toimiston palvelupäällikkö Sari Katajamäki muistuttaa.

Sähköpostineuvonnasta on tullut osa palvelupisteen toimintaa

Palvelupisteen www.intofinland.fi(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan) -sivuille on kerätty perustietoja sosiaaliturvasta ja verotuksesta. Virolaiset ja venäläiset ovat käyttäneet myös verkkosivuja eniten.

 Sivuilla on palvelupisteen sähköpostiosoite. Sähköpostineuvonnasta on tullut osa In To:n päivittäistä toimintaa, sillä sähköpostin kautta on tullut lähes 500 kyselyä. Kampin metroaseman kupeessa Autotalossa sijaitseva In To palvelee asiakkaita maanantaista perjantaihin klo 9–12 ja 13–16.

Lisätietoja:

Kelan Helsingin vakuutuspiirin johtaja Ritva Männynoksa, puh. 040 570 8767, [email protected]

Pääkaupunkiseudun verotoimiston verojohtaja Eila Routama, puh. 040 511 1641, [email protected]

Kuva: Matti Tirri