Muutokset Romanian ja Bulgarian rajatarkastuksissa 31.3.2024 lähtien

Romaniasta ja Bulgariasta tulee Schengenin jäseniä 31.3.2024 alkaen. Schengen jäsenyys tarkoittaa sitä, että jäsenmaissa laillisesti oleskelevat voivat liikkua vapaasti ilman passintarkastuksia. Romanian ja Bulgarian jäsenyys on kuitenkin poikkeuksellinen – passintarkastusten poistuminen koskee vain lento- ja meriliikennettä. Maarajoilla passintarkastukset ovat edelleen voimassa.

Romaniasta ja Bulgariasta tulee vuosia kestäneen prosessin tuloksena Schengenin jäseniä 31.3.2024 alkaen. Schengen jäsenyys tarkoittaa sitä, että jäsenmaissa laillisesti oleskelevat voivat liikkua vapaasti ilman passintarkastuksia. Romanian ja Bulgarian jäsenyys on kuitenkin poikkeuksellinen – passintarkastusten poistuminen koskee vain lento- ja meriliikennettä. Passintarkastukset ovat edelleen voimassa maarajoilla. Mikäli ylität Romanian tai Bulgarian rajan maanteitse tulee mukanasi olla voimassaoleva passi. Maiden välillä olevat joet ja järvet luetaan maarajoiksi.

Suosittelemme kuitenkin aina matkustamaan passin tai henkilökortin kanssa, sillä viranomaisilla on oikeus tarkistaa henkilöllisyys. Tämän lisäksi lentoyhtiöllä on omat määräyksensä henkilöllisyyden varmistamiseen mikä tulee ottaa huomioon matkustaessa.

Schengen viisumi

Niin sanottujen kolmansien maiden kansalaiset tarvitsevat Schengen viisumin päästäkseen Schengen alueelle. Romanian ja Bulgarian 31.3.2024 jälkeen myöntämät Schengen viisumit oikeuttavat liikkumiseen Schengen maissa enintään 90 päivän ajan 180 päivän aikana samaan tapaan kuin muutkin Schengen viisumit. Tarkemmat ohjeet Romanian suurlähetystöiltä ja Romanian ulkoministeriön sivuilta(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Romanian ja Bulgarian ennen 31.3.2024 myöntämät kansalliset lyhytaikaiset viisumit eivät oikeuta liikkumiseen muissa Schengen maissa. Mutta Romanian ja Bulgarian ennen 31.3.2024 myöntämät oleskeluluvat ja pitkäaikaiset D-viisumit oikeuttavat vapaaseen liikkumiseen Schengen maissa niin kauan kuin luvat ovat voimassa.

Suomen suurlähetystö Bukarestissa ei käsittele viisumihakemuksia. Lähin paikka, jossa voi hakea viisumia Suomeen on Suomen suurlähetystö Sofiassa, Bulgariassa.

Lisätietoa:
Mikä on Schengen?(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Liikkuminen Schengen alueella(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Viisumin tarve ja Suomen hyväksymät asiakirjat(Linkki toiselle web-sivustolle.)