Migri: Voit hakea henkilötunnusta oleskeluluvan yhteydessä 

Ensimmäistä oleskelulupaa hakevat ulkomaan kansalaiset voivat nyt pyytää samalla suomalaista henkilötunnusta.

Aikaisemmin ulkomaalaisen piti pyytää rekisteröintiä erikseen maistraatissa sen jälkeen, kun hän oli saanut Maahanmuuttoviraston tai poliisin myöntämän ensimmäisen oleskeluluvan. 

Ulkomaan kansalaisen rekisteröintiä koskeva laki uudistui 1.3.2014, ja sen myötä uudistettu hakumenettely valmistui marraskuussa 2014.

Henkilötunnus helpottaa
asiointia

Kun henkilötunnuksen saa oleskeluluvan yhteydessä, asioiden hoitaminen Suomessa helpottuu.

Viranomaisen näkökulmasta henkilötunnus helpottaa tietyn henkilön asioiden käsittelyä. Henkilötunnuksen avulla ihminen löytyy paremmin rekistereistä, eikä esimerkiksi haittaa jos nimi tai sen kirjoitusasu vaihtelee.

Hakijan pitää muistaa
itse hakea rekisteröintiä

Ulkomaalainen voi pyytää rekisteröintiä väestötietojärjestelmään oleskeluluvan hakemisen tai oleskelukortin anomisen yhteydessä. Henkilötunnus myönnetään vain myönteisen päätöksen saaneille.

Lakimuutos koskee myös oleskeluluvan saavia turvapaikanhakijoita ja EU-kansalaisia, joiden oleskeluoikeus rekisteröidään.

Muutoksia lomakkeisiin
ja sähköiseen asiointiin

Uudistuksen myötä Maahanmuuttovirasto ja poliisi saavat rekisteröintioikeuden väestötietojärjestelmään.

Tämä tuo muutoksia oleskelulupalomakkeisiin ja Maahanmuuttoviraston sähköisen asioinnin palveluun. Kesän ja syksyn aikana virastossa on tehty järjestelmämuutoksia ja koulutettu henkilökuntaa sekä muita viranomaisia, joita muutos koskee.

Uusi rekisteröintikäytäntö otetaan käyttöön joulukuun 2014 alusta.

Lue lisää: