Tuore Etyj-raportti osoittaa Valko-Venäjän ihmisoikeustilanteen heikentyneen entisestään

Uusi Valko-Venäjän ihmisoikeustilanteeseen keskittyvä Etyj-raportti esiteltiin Etyjin pysyvässä neuvostossa 11. toukokuuta. Raportti osoittaa, että ihmisoikeustilanne Valko-Venäjällä jatkaa heikkenemistään.

Maaliskuussa 38 Etyjin osallistujamaata käynnisti Etyjin ihmisoikeustyökalu Moskovan mekanismin tutkimaan ihmisoikeusloukkauksia Valko-Venäjällä. Viimeksi Moskovan mekanismi Valko-Venäjän ihmisoikeustilanteeseen liittyen käynnistettiin 5. marraskuuta 2020 ja sen avulla tuotettu raportti keskittyi Valko-Venäjällä elokuun 2020 vilpillisten presidentinvaalien jälkeen nähtyyn sortopolitiikkaan. Vuonna 2020 yhteensä 17 Etyjin osallistujavaltiota oli mukana käynnistämässä mekanismia.

Tällä kertaa Moskovan mekanismin käynnistäjävaltiota oli suurempi määrä ja niihin kuuluivat Albania, Itävalta, Belgia, Bulgaria, Kanada, Kroatia, Kypros, Tšekki, Tanska, Viro, Suomi, Saksa, Kreikka, Islanti, Irlanti, Italia, Latvia, Liechtenstein, Liettua, Luxemburg, Malta, Moldova, Montenegro, Alankomaat, Pohjois-Makedonia, Norja, Puola, Portugali, Romania, Serbia, Slovakia, Slovenia, Espanja, Ruotsi, Sveitsi, Ukraina, Yhdistynyt kuningaskunta ja Yhdysvallat. Moskovan mekanismi käynnistettiin, koska kyseiset valtiot halusivat osoittaa huolensa Valko-Venäjän sisäisen ihmisoikeustilanteen jatkuvasta heikkenemisestä ja jotta myös Venäjän Ukrainaa vastaan ​​käymään hyökkäyssotaan liittyvien vakavien väärinkäytösten viimeaikaista kehitystä voitaisiin tutkia.

Riippumattoman asiantuntijan raportti vahvistaa, että sitten edellisen Etyj-raportin julkaisun, ihmisoikeustilanne Valko-Venäjällä on huonontunut entisestään. Valko-Venäjän viranomaiset jatkavat julmaa oppositioäänien tukahduttamista. Myös riippumaton media, toimittajat ja muut mediatyöntekijät ovat joutuneet jatkuvan hyökkäyksen kohteiksi. Raportissa todetaan, että toistaiseksi Valko-Venäjän hallitus ei ole ryhtynyt toimiin tilanteen lopettamiseksi eikä tehokkaiden oikeussuojakeinojen tarjoamiseksi uhreille. Päinvastoin, sortopolitiikka on lisääntynyt tasaiseen tahtiin viimeisen kahden vuoden aikana. Lainsäädäntöön on tehty muutoksia, joiden tarkoituksena on tarjota Valko-Venäjän viranomaisille "täydellinen arsenaali lainsäädäntöä, joka on suunniteltu estämään kaikenlaista vastustusta". Kahden vuoden sisällä tehtyihin muutoksiin kuuluvat muun muassa kuolemanrangaistuksen laajentaminen, vastuun lisääminen epämääräisesti määritellyistä teoista, maanpaossa olevien valkovenäläisten poliittisten oikeuksien rajoittaminen, sekä rauhanomaisen kokoontumis- ja yhdistymisvapauden rajoittaminen.

Poliittisten vankien määrä Valko-Venäjällä on nyt yli 1 486, tosin aktivistien mukaan todellinen määrä voi olla huomattavasti suurempi. Valko-Venäjän viranomaiset ovat suunnanneet rauhanomaisiin ​​mielenosoittajiin raakaa voimaa lähes kolmen vuoden ajan. Ihmisiä on mielivaltaisesti ja poliittisista syistä pidätetty. Ihmisiltä on myös riistetty oikeus oikeudenmukaiseen oikeudenkäyntiin. Lakimiehiä on peloteltu olemaan puolustamatta poliittisista syistä syytettyjä. Ainakin 100 000 valkovenäläistä on joutunut ja on edelleen pakotettu pakenemaan maasta.

Raportti vahvistaa myös Valko-Venäjän viranomaisten käyttämän liiallisen väkivallan. Kidutusta tai epäinhimillistä tai halventavaa kohtelua esiintyy vankiloissa säännöllisesti ja organisoidusti, ja koskettaa erityisesti poliittisiksi vastustajiksi katsottuja henkilöitä. Raportti tarjoaa myös todisteita ihmisten kodeissa tehdyistä joukkopidätyksistä ja väkivallan käytöstä henkilötietojen saamiseksi. Lisäksi se vahvistaa, että Venäjän aloitettua täysimittaisen hyökkäyssodan Ukrainaa vastaan viime vuoden helmikuussa, vainot Valko-Venäjällä ovat kohdistuneet erityisesti niihin, jotka ilmaisevat vastustavansa sotaa tai ovat ilmaisseet tukensa Ukrainan kansalle. Raportti on julkinen ja ladattavissa täältä(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Mikä Moskovan mekanismi?

Moskovan mekanismi on Etyjin inhimillisen ulottuvuuden työkalu, jolla voidaan selvittää Etyjin ihmisoikeussitoumusten toteutumista osallistujamaissa. Sen puitteissa laaditulla raportilla on selkeä lisäarvo, sillä se tarjoaa nopeaa, luotettavaa ja puolueetonta tietoa julkiseen käyttöön. Edellinen Valko-Venäjästä laadittu Moskovan mekanismin raportti vaikutti osaltaan päätökseen perustaa kansainvälinen Valko-Venäjän vastuuvelvollisuusalusta (eng. International Accountability Platform for Belarus), joka kerää todisteita Valko-Venäjän hallinnon tekemistä ihmisoikeusloukkauksista.