Etyj-raportti: Venäjä on harjoittanut laajamittaisesti ukrainalaissiviilien mielivaltaista pidättämistä

Jo neljäs Etyjin Moskovan mekanismin raportti Venäjän hyökkäyssodan ihmisoikeusvaikutuksista Ukrainassa on julkaistu. Uusin raportti tutkii Venäjän harjoittamaa ukrainalaissiviilien vapauden mielivaltaista riistämistä hyökkäyssodan aikana.

Uusin Venäjän hyökkäyssodan ihmisoikeusvaikutuksisa käsittelevä Etyjin Moskovan mekanismin raportti esiteltiin Etyjin pysyvälle neuvostolle 25. huhtikuuta Wienissä. Yhteensä 45 Moskovan mekanismin käynnistämiseen osallistunutta Etyjin osallistujavaltiota pitivät kokouksessa yhteislausunnon(Linkki toiselle web-sivustolle.), jonka luki Romanian suurlähettiläs. Lisäksi kokouksessa kuultiin useita kansallisia puheenvuoroja. Suomen pysyvästä Etyj-edustustosta lähetystöneuvos Kimmo Laukkanen luki Suomen kansallisen lausunnon. 

Kyseessä on neljäs Venäjän hyökkäyssodan ihmisoikeusvaikutuksia Ukrainassa käsittelevä Moskovan mekanismin raportti. Helmikuun 2024 lopussa käynnistetty mekanismi on jatkoa vuosina 2022 laaditulle kahdelle raportille, jotka käsittelivät Venäjän hyökkäyssodassaan tekemiä ihmisoikeuksien ja kansainvälisen humanitaarisen oikeuden loukkauksia Ukrainassa, sekä keväällä 2023 laaditulle raportille, joka käsitteli lasten pakkosiirtoja Ukrainasta Venäjän hallinnassa oleville Ukrainan alueille, Valko-Venäjälle tai Venäjälle. Nyt raportin tehtävänä on ollut selvittää mahdolliset kansainvälisen humanitaarisen oikeuden ja ihmisoikeuksien loukkaukset, sotarikokset tai rikokset ihmisyyttä vastaan, jotka ovat tapahtuneet siviilien vapaudenriiston yhteydessä. Selvityksen tuloksia ja ainestoa tuodaan myöhemmin relevanttien oikeusistuinten tietoon.

Moskovan mekanismi on Etyjin inhimillisen ulottuvuuden nopea ja joustava työkalu, jonka avulla voidaan selvittää ihmisoikeustilannetta tietyssä Etyjin osallistujavaltiossa. Mekanismi tarjoaa riippumattoman ja julkisen asiantuntija-arvion tilanteesta ja antaa toimintasuosituksia. Ukraina nimitti raportin kolme laatijaa Etyjin demokraattisten instituutioiden ja ihmisoikeuksien toimiston (ODIHR) ylläpitämältä asiantuntijalistalta. Raportin valmistelussa on hyödynnetty Ukrainaan toteutetun kenttävierailun lisäksi aikaisempien mekanismien ja muiden kansainvälisten selvitysten ja raporttien tietoja.

Lopputuloksena on laaja raportti, joka käsittelee Ukrainan siviilien mielivaltaista vapaudenriistoa ja tarjoaa suosituksia jatkoa varten. Raportissa todetaan, että Venäjä on syyllistynyt ukrainalaisten siviilien mielivaltaiseen vapauden riistämiseen vuodesta 2014 lähtien. On mahdotonta määrittää tarkkaa määrää siviilejä, joita vaikutus koskee, mutta luku voidaan mitata tuhansissa. Käytännön laajuus on kasvanut Venäjän aloitettua täysimittaisen hyökkäyssotansa Ukrainaan 24.2.2022. Pääasiassa ilmiötä nähdään Ukrainan miehitetyillä alueilla sekä Venäjän ja Valko-Venäjän alueilla. Raportissa todetaan, että on perusteltua uskoa, että mielivaltaisiin vapauden riistämisiin osallistuneet henkilöt ovat syyllistyneet sekä sotarikokseen laittomista pidätyksistä että rikokseen ihmisyyttä vastaan vapauden riistämisestä kansainvälisen oikeuden perussääntöjen vastaisesti. Vain hyvin rajallisessa määrässä tapauksia Venäjän viranomaiset ovat vapauttaneet ukrainalaisia siviilivankeja, yleensä myös ilman minkäänlaista selitystä.

Raportissa todetaan, että suurin osa pidätetyistä siviileistä ei saa koskaan tietoa pidätyksen perusteista, eikä heillä ole mahdollisuutta kyseenalaistaa pidätyksensä laillisuutta. Vaikka pidätysperusteita ei ole virallisesti ilmoitettu pidätetyille siviileille, yleisimmin esitetyt syyt liittyvät mm. tukeen Ukrainalle ja sen asevoimille, Venäjän hyökkäyssodan tuomitsemiseen, osallistumiseen tai tukeen terrorismille, sekä aikomukset tehdä yhteistyötä tai levittää pelkoa väliaikaisesti miehitettyjen alueiden väestön kanssa. Raportissa todetaan myös, että siviilivangit ovat joutuneet kidutuksen ja muun julman, epäinhimillisen tai halventavan kohtelun kohteiksi. Myös seksuaalista väkivaltaa ja vakavan pahoinpitelyn tapauksia on. Siviilivangeilta on myös evätty kontakti ulkomaailmaan. Huolestuttavaa on lisäksi se, ettei Venäjä näytä tarjoavan erityisiä takuita haavoittuville ryhmille, kuten lapsille tai vammaisille henkilöille. Raportissa mainitaan myös, ettei Venäjä edelleenkään kunnioita Etyjin Ukrainan erityistarkkailuoperaation (SMM) kolmen työntekijän erityisasemaa. He ovat olleet pidätettyinä lähes kaksi vuotta.

Raportin lopussa tarjotaan suosituksia. Siinä vedotaan Venäjään, että se vapauttaisi ukrainalaiset siviilivangit ja lopettaisi näiden mielivaltaiset pidätykset ehdoitta. Myös näiden paluu takaisin asuinalueilleen tulisi mahdollistaa. Lisäksi Punaisen Ristin kansainväliselle komitealle tulisi taata välitön, turvallinen ja esteetön pääsy kaikkiin tiloihin, joissa ukrainalaisia siviilejä pidetään niin väliaikaisesti miehitetyillä alueilla kuin Venäjällä. Ukrainalaisia siviilejä tulisi kohdella heidän ihmisarvoaan kunnioittaen, vangit tulisi pitää inhimillisissä olosuhteissa ja heille tulisi taata oikeudenmukaiset oikeudenkäyntimahdollisuudet. Mielivaltaisen vapaudenriiston kohteeksi joutuneiden ja heidän omaistensa oikeus tehokkaisiin oikeussuojakeinoihin, mukaan lukien korvauksiin ja kuntouttamiseen, tulisi varmistaa.

Lue Moskovan mekanismin raportti täältä(Linkki toiselle web-sivustolle.).