41 Etyjin osallistujavaltiota käynnisti Wienin mekanismin Venäjän ihmisoikeustilanteesta

Venäjän yhä heikkenevä ihmisoikeustilanne sai 41 Etyjin osallistujavaltiota käynnistämään ihmisoikeusongelmien selvittämiseksi tarkoitetun Wienin mekanismin. Mekanismia käytetään keinona esittää Venäjän hallinnolle kysymyksiä siitä, miten se noudattaa ihmisoikeussitoumuksiaan.

Yhteensä 41 Etyjin osallistujavaltiota, mukaan lukien Suomi, käynnistivät 22. maaliskuuta Etyjin Wienin mekanismin Venäjän ihmisoikeustilanteeseen liittyen. Wienin mekanismi antaa Etyjin osallistujavaltioille mahdollisuuden esittää kirjallisia kysymyksiä toiselle Etyjin osallistujavaltiolle liittyen kyseisen maan ihmisoikeustilanteeseen. Mekanismin kohteena oleva maa on velvoitettu vastaamaan kirjeessä esitettyihin kysymyksiin viimeistään 10 päivän kuluessa

Taustasyynä Wienin mekanismin käynnistämiselle oli se, ettei Venäjän ihmisoikeustilanteesta vuonna 2022 laaditun Moskovan mekanismin raportin(Linkki toiselle web-sivustolle.) suosituksia ole pantu toimeen Venäjällä, päinvastoin ihmisoikeustilanne maassa on entisestään huonontunut. Wienin mekanismia pidetään usein toisen Etyjin ihmisoikeustyökalun(Linkki toiselle web-sivustolle.), Moskovan mekanismin, esivaiheena, mutta tällä kertaa Wienin mekanismia käytetään keinona aiemman Moskovan mekanismin seurantaan. Moskovan mekanismissa nimitetään raportoijaryhmä, joka tutkii tietyn osallistujavaltion ihmisoikeustilanteeseen liittyviä ongelmia ja laatii aiheesta raportin. Venäjän ihmisoikeustilanteesta käynnistettiin Moskovan mekanismi myös vuonna 2018, jolloin aiheena oli seksuaalivähemmistöjen tilanne Tšetšeniassa.

Wienin mekanismin käynnistäminen tarjoaa keinon ylläpitää keskustelua Venäjän ihmisoikeustilanteesta Etyjissä. Samalla mekanismin käynnistäminen on tuenosoitus Venäjän kansalaisyhteiskunnalle. Aloite Wienin mekanismin käynnistämisestä lähti tällä kertaa Pohjoismailta ja Baltian mailta. Valmisteluryhmä laati Wienin mekanismin mukaisen kirjeen sisällön. Mekanismin avulla ilmaistaan huoli useista toimista Venäjällä, joihin lukeutuvat muun muassa mielivaltaiset ja oikeudettomat pidätykset ja vangitsemiset sekä kidutuksen ja muun julman, epäinhimillisen tai halventavan kohtelun tai rangaistuksen käyttö. Näiden toimien on havaittu kohdistuvan erityisesti poliittisen opposition edustajiin.

Mekanismin käynnistävässä kirjeessä Venäjältä pyydetään tietoja siitä, miten se varmistaa, että kansalliset lait ja niiden täytäntöönpano ovat Etyjin sitoumusten ja kansainvälisten velvoitteiden mukaisia. Kirjeessä viitataan syyskuussa 2022 julkaistuun Moskovan mekanismin raporttiin ja kysytään miten Venäjä vastaa tietoihin, jotka koskevat "ääriliikkeisiin" ja "väärään tietoon” liittyvien syytteiden lisääntymistä. Lisäksi tiedustellaan mitä keinoja Venäjä on ottanut käyttöön varmistaakseen puolueettoman ja avoimen tutkinnan tapauksissa, jotka koskevat väitteitä mielivaltaisista ja oikeudettomista pidätyksistä, kidutuksesta, pakotetuista katoamisista ja laittomista tappamisista. Vuoden 2022 Moskovan mekanismin raportissa Venäjää kehotettiin vapauttamaan poliittiset vangit ja kumoamaan sortolainsäädäntö. Ottaen huomioon eri raportit kidutuksesta ja pahoinpitelystä venäläisissä pidätyskeskuksissa, kirjeessä kysytään ovatko viranomaiset aloittaneet näihin liittyvät tutkinnat.

Lisäksi Venäjältä kysytään millä tavalla vankien ja/tai pidätettyjen oikeus oikeusapuun varmistetaan. Venäjältä tiedustellaan mihin toimiin se aikoo ryhtyä varmistaakseen, että Punaisen Ristin Kansainvälinen komitea (ICRC) pääsee vierailemaan pidätettyjen henkilöiden luona helpottaakseen oikeusapua ja puolustaakseen pidätettyjen oikeutta pitää yhteyttä perheisiinsä. Viimeiseksi tiedustellaan mitkä ovat vakiintuneet menettelyt kurinpitotoimien määräämiseksi vankiloissa ja säilöönottokeskuksissa Venäjällä ja mitä erityisiä ohjeita tai menettelyjä on olemassa, jotta estetään kurinpitotoimien mielivaltainen soveltaminen, mukaan lukien rankaiseva eristäminen, näissä tiloissa. Lisäksi kysytään millä menettelyillä varmistetaan, että lainvalvontaviranomaiset ovat tietoisia ja tarkkaavaisia pidätettyjen henkilöiden terveyden suhteen ja ryhtyvät välittömiin toimenpiteisiin lääkärinhoidon turvaamiseksi tarvittaessa.