Utrikesminister Erkki Tuomioja: Globaliseringen en ny utmaning för de mänskliga rättigheterna


Globaliseringen och krishanteringen innebär nya utmaningar för de mänskliga rättigheterna, anser utrikesminister Erkki Tuomioja. Han uppmanar de multinationella företagen att delta i arbetet för människorättsarbetet.

Tuomioja presenterade utkastet för den nya redogörelsen om de mänskliga rättigheterna för medborgarorganisationerna. Redogörelsen ges under höstens lopp till riksdagens utrikesutskott. Den första redogörelsen presenterades för två år sedan av dåvarande utrikesminister Tarja Halonen.

Enligt Tuomioja är principerna och linjedragningarna i den första redogörelsen alltjämt hållbara: öppenhet och dialog med det civila samhället. Tyngdpunkterna är också desamma: kvinno- , barn-, minoritets- och urbefolkningens rättigheter, grupper som är mera utsatta för diskriminering .
- Dessa linjedragningar är riktiga, men vi har nya utmaningar framför oss, sådan är globaliseringen och krishanteringen.

Globaliseringen öppnar nya möjligheter, men man börjar först nu ha en vag uppfattning om hur den bör hanteras. Den centrala frågan för människorätten är de globala företagens ansvar. Staterna har med internationella avtal förbundit sig att respektera de mänskliga rättigheterna, men regleringen av storföretagens verksamhet är problematisk.
- Företagens hemort och lokalisering kan visserligen innebära att de mänskliga rättigheterna respekteras, men i praktiken är staters möjligheter att överse detta begränsade.
- Det är glädjande att internationella organisationer och företag själva utvecklat etiska standarder, men dessa är inte juridiskt bindande även om de kan ha en positiv verkan på människorätten.
- Konsumenterna är idag alltmer upplysta, därför kan det för företagen vara en konkurrensfördel att omfatta de mänskliga rättigheterna.

Betydelsen av de mänskliga rättigheterna för konfliktlösning är allmänt erkänd. Men det praktiska arbetet behöver ännu finslipas, anser Tuomioja. T ex de som arbetar med civilkrishanteringen, fredsbevararna och valobservatörerna behöver skolning i medborgarrättsfrågor.

Tuomioja konstaterade, att han placerat arbetet för att främja de medborgerliga rättigheterna högt på sin agenda. Deras betydelse inom utrikespolitiken kommer att förstärkas .
- De mänskliga rättigheterna har kommit för att stanna,såväl på den internationella gemenskapens agenda som inom finsk politik.

mänskliga rättigheter